onsdag 30 december 2009

Då stänger vi boken över 2009

Huruvida Uppsala Kommun ska bekosta verksamhet på Ärna eller ej var ett av flera debattämnen som inledde året genom en ledare i UNT. Detta trots att såväl bolaget Uppsala Airport AB som Uppsala Kommun tydligt sagt att något sådant ej var eller är aktuellt. Ett annat hett ämne var riksintresseutpekandet samt Akademiskas behov av Ärna. Allt skulle ställas på sin spetts...

Överglänste debatten under året gjorde dock Försvarsmakens ansökan till Länsstyrelsen (från april 2008). I såväl Fullmäktige som på Katalin har frågan debatterats för att inte tala om på UNT:s debatt och insändarsidor. Tre emot varvat med en för är en ungefärlig och rättvisande bild gällande inläggen, det ska dock med rättvisa säga att oppositionens inlägg författats av få och replikerna kommit från fler.

62,7% av Uppsalas befolkning (1000 tillfrågade med en svarsfrekvens på c:a 80%) svarade positivt på frågan gällande civilt flyg på Ärna i den marknadsundersökning som presenterades under början av 2009. I hela länet var motsvarande siffra 74,8%. Största andelen Nej återfanns, precis som i januari 2008, i nordvästra stadsdelarna där 37% av de tillfrågade var negativa. I UNT den 8 januari hade över 1300 personer röstat kring frågan om civilt flyg på Ärna, omröstningen hade då pågått i drygt 12 timmar. 64,5% av de svarande sa ja till civilt flyg på Ärna.

Den 24 januari framkommer i UNT att en politiker i Uppsala kommunfullmäktige som agerat mot flygplatsen även äger mark i flygplatsens närhet, jävsfrågan utreds. Den 30 januari lägger ÖB fram sitt sparpaket, där ingår att all verksamhet på flygplatsen ska läggas ned. Tillföljd den 5 februari så säger Niclas Malmberg på sin blogg att Länsstyrelsen nu kommer att avbryta miljöprövningen!? Samma dag röstar KD:s fullmäktigegrupp för civilflyg på Ärna.

Den 17 februari avslöjar Vänsten att de vill bygga bostäder på Ärna, samtidigt skriver UNT att det nu inom majoriteten finns en väl etablerad positiv syn till civilflyg på Ärna sedan även centern i sin fullmäktigegrupp har majoritet.

Den 25 februari avslöjas att namnet Celsius Airport har vunnit gehör i en namntävling

510,300,000 ton koldioxid per år påstår vänstern och miljöpartiet att verksamheten på Ärna ska släppa ut i UNT den 8 april (Arlanda har i jämförelse ett totalt utsläpp om 300,000 ton per år), kort därefter, den 29 april avkunnar MHN sitt svar på remissen.

Den 13 maj publiceras en nyhet att flera EU länder avskaffar den flygskatt miljöpartiet alltjämt vill tvinga på Sverige. Den anses hämma tillväxten. I slutet av maj röstar fullmäktige för KS förslag till remissvar, något som får oppositionen att överklaga på grund av påstått jäv. Flera protester mot oppositionen publiceras bl.a. i UNT.

Den 3 juni besöker Tolgfors Ärna och ger i riksdagsdebatt försvarsmakten sitt stöd i beslutet att samarbeta med en civil operatör.

Den 29 september avslöjar oppositionen i Uppsala att de avser göra Ärna till valfråga och en grön stadsdel riksintressen till trots, mitt bemötande i TV4 får Maria Gardfjell att kräva att någon avslöjar min partitillhörighet.

Den 25 november håller Länsstyrelsen i Uppsala hearing kring försvarsmaktens ansökan, flera ledande politiker närvarar.
-Vi ska satsa på Arlanda när det gäller flyg, säger Lena Hartwig i ett uttalande. Hon inser inte att majoriteten av motståndarna till Ärna inte vill ha något flyg alls. Samtidigt meddelar rättens ordförande Roger Gustafsson att han anser att Uppsala Kommun i sina remissvar varit tydligt för en civil flygplats i Uppsala.

I december fastställer ÖB det som bl.a. redan under mötet den 25 november klargjorts av Försvarsmakten, att Ärna är viktigt för flygvapnet samt att man föredrar att en civil operatör driver flygplatsen.

Inför 2010 avvaktar vi alla alltjämt MPD:s miljödom samt en fortsättning på ärendet. Av oppositionens alternativa planer för flygplatsen blev det inget, i synnerhet stod det klart när Gardfjell förkunnade att några sådana planer ändå ej var aktuella de närmaste 30-40 åren, vi undrar alltjämt vad som då hastat när hon och övriga förkunnat civilflygets död inom bara några år.

Med hopp om framtiden

Bästa Nyårshälsningar

Mattias Sjölund

lördag 26 december 2009

Uppsala bör utveckla fond för turism

Som debattartikel i UNT tisdag den 22 december föreskrev bör Uppsala stad satsa pengar på internationell marknadsföring.
Läs debattartikeln här

Det handlar om vår framtid och om vi fortsättningsvis ska vara ett bihang till Stockholm eller en egen synlig destination!

söndag 20 december 2009

Många spekulationer efter ÖB:s tillkännagivande

Många spekulationer efter ÖB:s tillkännagivande att försvaret anser Ärna viktigt och att man även fortsättningsvis vill h a verksamhet där, i sak sa dock Försvarsmaktens företrädare på mötet den 25 december exakt samma sak, skillnaden ligger i det förtydligande ÖB gjorde vad som händer om en civil verksamhet ej kommer till skott.

Intressant är att FM gått från än det ena till än det andra och tillbaka igen i Ärnafrågan, vilket tydligt indikerar på att långsiktigheten i driften vilar i den oslagbara kombination ett civilt/militärt nyttjande ger. Vad säger att FM om 12 månader eller 5 år ej ändrar sig igen.

Vi ser fram emot att erhålla en kopia på domen från Länsstyrelsens MPD snarast så att arbetet kan fortskrida.

Det primära nu är att säkerställa att det finns en adekvat driftsorganisation på plats även efter 1 juli 2010.

tisdag 15 december 2009

Om CRU, Jones och Herman Lundborg

Redan 1909 bildades Svenska sällskapet för rashygien, i styrelsen satt bl.a. stadsarkitekt Gunnar Leches far Vilhelm. Man oroade sig bl.a. för att människor med "sämre" egenskaper fick fler barn är människor med "rätt" ekonomisk, social och kulturell bakgrund och att det svenska folket på sikt skulle få vad som ansågs vara sämre egenskaper.

I maj 1921 fattade riksdagen utan omröstning beslut att upprätta ett Statens Institut för Rasbiologi (SIFR). Bakom riksdagsbeslutet fanns en motion som hade framförts i riksdagens båda kammare i januari 1920 och undertecknats av ledande politiker.

Institutet hade till sin officiellt angivna arbetsuppgift att rasbiologiskt genomforska Sverige genom att studera olika släkters och andra befolkningsgruppers livsbetingelser och utvecklingsmöjligheter, att klarlägga såväl det biologiska arvets som miljöns betydelse för individer, släkter och folk, samt att utreda sjukdomars och normala mänskliga egenskapers ärftlighetsförhållanden.

Rasbiologin kunde rida på nationell reformvilja eftersom rasegenskaper ansågs viktiga för en nation. Synsättet sanktionerades av dåtidens vetenskap. Rashygienen (eugeniken), etablerad av Francis Galton på 1880-talet, ansåg att arvsanlagen var stabila, de kunde inte förbättras. De bästa anlagen fanns bland bönder och bildade skikt, medan de sämre fanns inom lägre samhällsklasser samt hos andra raser och nationer. Därför var det viktigt för en nation att människor med goda anlag förökade sig mer än de med sämre. Blandning av anlag skulle leda till degeneration.

Stora forskningsanslag delades ut, teorier om kortskallar och långskallar lappades ihop med inte alltid så exakt data. Få tvivlare finns idag till det faktum att institutets chef, Herman Lundborg med flera anhängare, redan i förväg bestämt sig för vilka forskningsresultat de skulle uppnå. Detta faktum till trots dröjde det flera decennier innan deras teorier kunde avfärdas, under tiden åtnjöt dessa nästan oemotsagda teorier en allmänt vedertagen uppfattning om att vara exakta och korrekta. Forskarna som stod bakom åtnjöt å sin sidan ett, med dåtiden perspektiv, globalt erkännande för att bevara och skydda mänskligheten från förfall.

I november 2007 presenterar en grupp forskare från East Anglia Universitetet i England en rapport som rönte stor uppmärksamhet. Den indikerade på att världen står på katastrofens rand, och pekar på att IPCC:s rapport “Climate Change 2007” förmodat har beräknat den globala temperaturökningen för lågt. Som skäl angavs att naturen tycks ha sämre förmåga än tidigare att ta upp växthusgasen koldioxid.

I november 2009 kom en hackare illegalt över tusentals e-brev och dokument från välrenommerade klimatforskare vid East Anglia-universitet i Storbritannien. Delar av den privata korrespondensen kan definitivt tolkas som att forskarna inte vill släppa fram kolleger som ställer sig skeptiska till den globala uppvärmningen eller inte tror att den orsakas av människan. Chefen på enheten CRU, Paul Jones, har efter avslöjandet tagit time-out.

I rättvisans namn, trots spekulationer, så är i vart fall jag säker på att den forskning som CRU hängivit sig åt ej är en del av en massiv global konspiration. Få tvivlar på att klimatet förändras, det är väl orsaken, omfattningen och åtgärderna som ska diskuteras.

Likheten mellan CRU och SIFR vilar dock i det faktum att några få personer mycket vältajmat fått ett mycket stort och i princip oemotsagt gehör för sina teorier, något som gynnat såväl Lundborg som Jones såväl som andra forskare. En skillnad är att CRU verkat i en tid då tekniken medgett total global spridning mycket snabbt. Under det tidiga 1900-talet å andra sidan kunde ingen hacka databaser och hårdiskar, den moderna tekniken medger att även eventuellt dolda och ljuskänsliga fakta snabbt kommer fram i ljuset, något som under Lundborgs tid kunde ha förhindrat tusentals människors lidande, ett av flera negativa resultat från den forskning han med flera bedrev.

Huruvida CRU:s forskning är fel lär eller rätt överlåter jag åt andra att bedöma, men om CRU har förhindrat kritiker att ta del av deras forskning så är det dags att dra öronen åt sig. En utredning om en eventuell mörkläggning på East Anglia och CRU vore på sin plats, för mänsklighetens och planetens bästa.

onsdag 9 december 2009

Hylander Fortsatt Motsägelsefull

Lars Hylander har på UNT:s hemsida Åsikt Uppsala idag publicerat en artikel. Den är full av motsägelser av följande skäl.

Å ena sidan vill Lars inte ha flyg, å andra sidan vill han att flygets framtid ska kunna säkras på andra platser. Hur avhjälper det den globala miljön Lars vurmar för? Att kunna flyga till Geneve är det tydligen inget fel på, och lite fler flygburna turister har Lars heller inget emot, allt gott så länge inget sker på hans bakgård. Idén om att Uppsala Kommun ska subventionera "gratis" bussresor för flera miljoner per år med skattemedel har han uppenbarligen inget emot, samtidigt som han är bergsäkert negativ till kommunala subventioner av flygplatsen. Att detta skulle ske är något han för övrigt helt saknar belägg för att påstå med bakgrund av vad som uttalats från kommunen samt med bakgrund av att kommunen saknar ägarintressen i UAAB, något som förutsätts för att pengar ska kunna tillskjutas verksamheten.

Artikeln på UNT http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2-AV_ID=992102,00.html?from=puff

fredag 27 november 2009

Bäste Herr Eriksson

Jag respekterar din nyfikenhet och undran. Våra åsikter går förmodligen isär när jag ifrågasätter grunden för din undran.
Signifikant för dina kommentarer är att du alldeles för uppenbart döljer dina skäl att ifrågasätta. Istället för att fortsättningsvis ironisera över andras ansträngningar och framsteg så kanske du bör tala klarspråk. Du bor granne till flygplatsen och befarar att den verksamhet jag företräder ska komma att störa dig, din famlj och dina intressen. Utifrån en sådan ärlighet kan vi ha en konstruktiv dialog.

onsdag 25 november 2009

Sammanfattning av kvällens hearing

Lena Hartwig tog steget fullt ut ikväll, från att vara anhängare så sent som i oktober 2007 och offentligt ha debatterat för en flygplats i Uppsala, bekänner hon idag färg. Hon vill fullständigt köra över den demokratiska processen, hon menar i TV4 att oavsett vad miljöprövningen visar så ska vi inte ha någon flygplats.

-Vi ska satsa på Arlanda när det gäller flyg, säger hon i ett bandat inslag. Dessvärre så är de väljare i lokalen hon hoppas nå med denna nyfunna strategi ytterligare ett steg bortom hennes egna politiska position, de vill inte ha något flyg alls. Inga röster att vinna således.

Det råder på tal om detta i debatten en återkommande tro till att en civil flygplats i Uppsala skulle vara ett supplement till Arlanda för oss som bor i Uppsala. Inget kan vara mer fel. Satsa gärna på Arlanda, det vinner hela regionen på, men för att konkretisera ytterligare hur fel detta påstående är så tror jag att samtliga, även Lena, inser att Arlanda ej byggdes för att de som bor i Sigtuna skulle få en mer närliggande flygplats än dåtidens internationella flygplats, och den i Stockholm närliggande, Bromma Flygplats.

Även om marknaden tillfälligt har en nedgång så pekar IATAs prognoser på oförändrad tillväxt så sent som i oktober 2009. Uppsala Flygplats ska finnas för att kunna bemöta den kontinuerligt ökande efterfrågan av resor till och från hela huvudstadsregionen, dit Uppsala tillhör. I enlighet med gällande riksintresse för civil luftfart. Precis av samma anledning som nya banor och terminaler byggs på andra flygplatser.

Kvällen kunde för övrigt varit mer konstruktiv, precis som mitt tidigare blogginlägg flaggade för och som flera media redan rapporterat så valde flertalet åhörare att oftare lyfta frågor som ej hade bäring på ärendet istället för att fånga möjligheten och ifrågasätta samt utmana Försvarsmakten med konkreta fakta.

Denna tillställning var ju främst till för medborgare, för att de som bor i Uppsala skulle kunna ställa frågor gällande ansökan och i ärenden relaterade till miljöbalken framföra åsikter. Att de första 70 minuterna ägna tiden åt att framställa egna ekonomiska kalkyler och presentera osakliga påståenden ger ej Länsstyrelsen några nya fakta i sin prövning av frågan. Ej heller ger fakta som att Arlanda ligger 17 minuter från Uppsala eller påståenden om att flygplatsen kan komma att kosta skattebetalarna i Uppsala en smärre förmögenhet några nya fakta som har bäring på utkomsten av miljöprövningen (se inlägg nedan).

Gällande kvällens hearing

Timmen noll i Ärnafrågan närmar sig och kvällens “hearing” (motsvarande förhandling i miljödomstolen) ger berörda parter en sista chans att säga sitt.

Gänget bakom Flyglarm tillsammans med, främst Niclas Malmberg (mp), oppositionen har mobiliserat i dagar nu, senast på debatt i dagens UNT. Det handlar om att fylla de drygt 270 stolarna i auditoriet till bristningsgränsen. Det gäller att visa massivt motstånd. Oavsett mängd av åhörare så kommer mötets ordförande har en grannlaga uppgift framför sig. Som tidigare konstaterats så går inte “nöjda” människor, det vill säga ja-sägare, i någon större skara på denna typ av möten så de högljudda protesterna mot Ärna lär eka i salen oavsett.

Fördelar har så sent som idag i UNT ställts mot nackdelar, det är dock få av dessa argument som är användbara på kvällens hearing. På kvällens tillställning ska försvarsmakten redogöra för sin ansökan, inte tala om alla nya arbetstillfällen eller skatteintäkter. Skaran av åhörare bör på samma sätt beakta att argument som att Arlanda ligger 20 minuter bort (något få förnekar), att den sökta verksamheten kommer att fördubbla kommunens koldioxidutsläpp (vilket ej är sant) eller att verksamheten kommer att kosta kommunen flera hundra miljoner per år (en fråga som vid det här laget torde anses vara slutdiskuterad) ej har någon bäring på det som ska avhandlas.

Åhörare bör istället se mötet som en möjlighet att ställa frågor till den sökande vad det avser exempelvis buller eller utsläpp till vatten, eller ifrågasätta slutsatser i ansökan med välgrundade och sakliga argument. Framförallt bör åhörare betrakta mötet för vad det är, det vill säga icke ett fora för osakligheter, smutskastning och vad som främst kan jämföras med verbal huliganism, något som för övrigt varit signifikativt för oppositionen under de senaste tre åren.

tisdag 10 november 2009

Hylander, en favorit i repris

Det har under åren varit många inlägg i debatten kring Ärna av just Lars Hylander. Hans artiklar kan ofta misstas för att vara sakliga, men flertalet innehåller grova faktafel, på gränsen till lögner.

Dagens debattartikel är inget undantag. För det första vidhåller han alltjämt att Uppsala Airport AB är ett flygbolag, när namnet alena borde skänka en fingervisning om något annat. Dessutom vill han ge sken av att besitta sakkunskaper om bolagsjuridik trots att han ej kan skilja på grundläggande ting som aktiekapital och inbetald emissionslikvid. Aktieägarna i Uppsala Airport AB, däribland undertecknad, har tillskjutit över 12 miljoner kronor sedan starten, kostnadstäckning för bl.a miljöprövningen. I senaste emissionen, vilket även Bolagsverkets register avslöjar inbetalades över 1,2 miljoner kronor, således en del mer än Hylander vill påvisa. Av alla teorier Hylander hänger sig åt är den att Ärna ska subventioneras med kommunala skattemedel minst trolig!

torsdag 22 oktober 2009

777 Tecken Om Rudebeck

Rudebeck väljer att upprepa teorin om "järntriangeln av sammanflätade intressen". Vilka intressen talar han om? Vilka intressen, om än ej så sammanflätade, företräder han själv?

Rudebeck förefaller anse att allt som inte faller inom hans ramar, trianglar, cirklar eller kvadrater, ska förkastas utan hänsyn till demokratin.

Nytt i dagens artikel är att han passerat en gräns, han anser det tillåtet att insinuera att försvaret bör vara mer nogräknade vem de gör affärer med. Sådana utspel betackar vi oss från att bemöta. Rudebeck bör dock sätta sig ned och fundera över att han själv faktiskt företräder en järntriangel av intressen som på ett minst lika konsekvent sätt motarbetat Ärna från dag ett, konstant påhejad av en entusiastisk grupp politiker, om än ej i majoritet.

(Även på UNT.SE)

onsdag 21 oktober 2009

Nya Bottennapp För Turismen

Då var dags igen, nya bottennapp för turismen i Uppsala och länet. Fjärde sämsta placering av 21 möjliga! Satsningen på turismen lokalt och regionalt är ekonomiskt grovt underdimensionerad samtidigt som länen i norr erhåller enorma bidrag för sin marknadsföring och destinationsutveckling.

Det behövs således egna starka initiativ och rejäla ekonomiska tillskott för att främst med Uppsala som utgångspunkt nå ut till våra granländer och övriga kontinental Europa.

Initiativ om ett nytt marknadsbolag är rätt väg, det kan dock lätt bli ett turismbolag i nya kläder om inte förutsättningar, däribland ekonomiska muskler och en mer oberoende drift tillsätts.

tisdag 20 oktober 2009

Ellen Bijovets Gav Möjlighet Att Förtydliga

Det var en insändare i gårdagens UNT, författad av en Ellen Bijovets, som möjliggjorde dagens insändare. Det var uppenbart viktigt att på insändarsidan få möjlighet att förtydliga då flera medier på nyhetsplats felaktigt rapporterat att den sökande, Försvarsmakten, önskade utökade flygtider på Ärna när det motsatt egentligen handlar om en minskning, från 06-24 till 07-23, varav inga regelmässiga starter efter 22.

lördag 17 oktober 2009

SR P4 Rättar Misstag

Efter ett samtal med SR Upplands nyhetschef idag på morgonen rättar de nu sitt inslag på Web och i Radio. Det kommer då att framgå att Försvaret (och Uppsala Airport AB) minskar tid från ursprunglig ansökan (06 -24) så att restriktioner sätts för regelmässiga starter efter 22 för start resp efter 23 för landning.

fredag 16 oktober 2009

SR P4 far med osanning!

SR Uppland far med osanning på nyhetsplats! Hävdar att försvaret kräver längre öppettider när det förhåller sig tvärtom!

SR- Uppland skriver under fredagen att ”Försvaret kräver nu utökade tider för eventuellt framtida civilflyg till och från Ärna och vill att plan ska få starta och landa även efter klockan 22.”

Det material som nyligen inlämnats till Länsstyrelsen från Försvaret är ett bemötande av Kommunens remissvar och föreskriver, i motsatts till vad SR Uppland hävdarr, en kraftigt förkortad operativ tid om sammanlagt tre timmar för starter och två timmar för landningar.

torsdag 15 oktober 2009

60 Tunga Minuter!

I Kommunstyrelsens remissvar till Länsstyrelsen har man tänkt rätt vad det avser tid för öppethållande på Ärna. Precis som Kommunalråd Karolina Hilding (Fp) sade till TV4 i samband med fullmäktigedebatten i maj så handlar det om att möjliggöra för en enskild individ att förlägga såväl utresa som hemresa under en och samma arbetsdag.

Det man omöjligt kan ha haft vetskap om i KS, och ej heller i MHN, är de marknadsmässiga förutsättningar och förhållanden som råder, exempelvis vad det avser flygbolagens tidtabeller eller resursutnyttjande. Ett av flera exempel på detta är den av tjänstemännen författade meningen i skrivelsen som antyder att flyg till Uppsala efter 22:00 utan vidare kan vidarebefordras till Arlanda eller andra alternativa flygplatser. Åk till NK, S:t Per måste stängas!

De 60 minuter som idag utgör skillnaden, mellan den sökandes uppfattning men även djupa insikt om de marknadsmässiga förhållandena å ena sidan och remissinstanserna KS och MHN:s uppfattning å andra sidan, gällande flygplatsens regelmässiga start och landningstider är absolut avgörande för flygplatsens möjlighet att vara företagsekonomiskt lönsam och ett attraktivt alternativ till Skavsta.

torsdag 8 oktober 2009

Kom inte sen och säg att ni inget visste...

På SvD ledarblogg för någon dag sedan hade man besvärat sig med en uträkning, som i sak ej kanske innebar en nyhet, den att en Röd-Grön majoritet i regeringen kommer att belasta våra plånböcker med åtskilliga tusenlappar extra i skatt. Men att det skiljer mer än 4000 per inkomsttagare mellan det lägsta respektive högsta förslaget tydligör hur pass oense man är kring denna avgörande fråga, att V anser att vi alla ska chipa in ytterligare 6000 per år i skatt av vår inkomst per person skvallrar om dåligt omdömme.

tisdag 6 oktober 2009

På Nya Åsikt Uppsala Fortsätter Debatten

I dag lanserar UNT sin nya "Åsikt Uppsala". Debatter, bl.a. den om Ärna får här ännu större utrymme än vad pappersupplagan kan erbjuda. Se i dag inlägg från bl.a. Roger Elfsborg och Jan Fagius, som är läkare på Akademiska, med stark anknytning till miljörörelsen.

måndag 5 oktober 2009

Gällande Harald Nordlunds Blogg

Harald Nordlunds blogg med fokus på aktuella frågor kan antas vara den första som på ett konstruktivt sätt beskriver dels rollfördelning och dels ansvar i frågan om Ärna vad det avser Uppsala Kommun m.fl. Ingen pajkastning här inte, slagen under bältet som annars varit ett signum från antagonister till flygplatsplanerna i allmänhet saknas också.

Tack Harald för att du anstränger dig och lyfter debatten till en högre nivå.

Se även gårdagens och dagens UNT debatt, här och här

onsdag 30 september 2009

Ang. Dagens Rubriker

Dagens rubriker har minst sagt skilt sig från det pressmeddelande som Uppsala Airport AB gick ut med under förmiddagen. Det är ingen som varken hoppat ur eller ska hoppa av. Det handlar istället om ett strategiskt beslut som vi i styrelsen gemensamt fattat som på sikt innebär att bolaget får en ny VD, en mer erfaren VD vad det avser drift av flygplatser.

Jag kommer alltid att ha ett stort engagemang i flygplatsfrågan, något som knappast förminskats eller förändrats genom detta beslut, som för övrigt fattades redan tidigt i augusti och som för mig varit ett naturligt steg i flera år.

Vad det avser politik så är jag hedrad att vara nominerad då jag har en vision om att politiskt få jobba med bland annat infrastruktur och transportpolitiska frågor. I dagsläget handlar det dock endast om en nominering och vad resultatet blir får vi se. Det är inte en ny yrkeskarriär utan snarare något jag kan tänka mig ägna ett antal dagar varje månad åt.

tisdag 29 september 2009

Ärna, Ingen Valfråga!

Ledsen att behöva göra oppositionen besviken, men Ärna blir ingen valfråga! Något oppositionen givetvis önskar, i synnerhet då det är en av få större frågor de faktiskt är överens om.

Främst beror detta på att rådande miljöprövning sedan länge är över samt att någon detaljplan för att få igång verksamheten ej behövs.

Den 1 juli 2010 tar Uppsala Airport AB över Ärna enl. gällande plan. Länsstyrelsens beslut i miljöfrågan skall enl. uppgift komma under november månad. Ett överklagande kan komma att ta upp till 6 månader enl. insatta bedömare. Under tiden prövas bl.a. ett bygglov samt att Luftfartsstyrelsens arbete tills dess bör vara avklarat. Det detaljplaneärende Uppsala Airport AB inlämnar hösten 2009 brådskar inte, verksamhetsstarten står ej och faller med den processen.

måndag 28 september 2009

Dagens (och morgondagens) fullmäktige

Nu ska nästa motion av oppositionen i Ärnafrågan upp i fullmäktige. Denna gång handlar det om bostäder för c:a 20000 personer. Jag har tidigare på denna blogg skrivit om detta politiska utspel, som i dagsläget saknar flera viktiga ingredienser. Exempel på detta är näringslivsförankring och finansiering. Oppositionen har, när miljöargumenten och argument om bolagets utsikter tagit slut, uppfunnit nya tag att försöka stoppa fri företagsamhet

fredag 25 september 2009

Polishelikopter på Ärna?

I Aftonbladet idag finns jag citerad med anledning av att jag 2004/2005 var i kontakt med Rikspolisstyrelsen ang. samutnyttjande av Uppsala flygplats. Det handlade om ett arbete att försöka samla flera samhällsnyttiga funktioner under ett och samma tak, det vill säga Polis, Ambulans och annan räddningsverksamhet.

Landshövding Anders Björck meddelar i dagens Realtid att även han samtalade med RPS samt att han förespråkat Ärna för detta ändamål

RPS meddelar bl.a. i Aftonbladet att man vid tiden ansåg att Ärna låg för långt bort, frågan är från vad? Sträckan Västberga - Berga kontra Uppsala är marginell. Att Uppsala i vart fall är säkrare än Myttinge kommer vem som helst få svårt att förneka och då få alternativ bjuds kanske det än en gång är värt att begrunda. Dörren står öppen för fortsatta diskussioner.

onsdag 23 september 2009

Miljö och Politik

Så här två år efter att klimatdebatten på allvar tog fart så funderar jag på att flera goda ting kommit fram, exempel på detta är att närproducerad mat fått en mer framskjutande position i dagligvaruhandeln (om än fortfarande för dyr), att vi i högre utsträckning och mer noggrant genomför olika vardagliga moment med den globala miljön som förtecken.

Oavsett om man sväljer de värsta profetiorna eller om man väljer en mer nykter syn på frågan, att vi blir fler som konsumerar allt snabbare, så tror jag att väldigt många, framförallt i Europa, idag tagit in meddelandet och anpassat sin vardag efter detta.

Något som tydligt dock framgår i olika undersökningar är att människors drömmar och mål ej påverkas av informationen. Som exempel så applicerar man ej sina nya vardagsrutiner på sättet man färdas till eller från semestern, ej heller på destinationen. Detta kan dock få anses vara en nödvändig ventil, ett tydligt avbrott mellan vardag och ledighet.

För att stanna kvar i ämnet men samtidigt bli lite mer konkret så vill jag hänvisa till en debattartikel jag nyligen läste på flygtorgets debattsida. Där skriver Peter Stilbs att ”Klimatfrågan” är skräddarsydd efter skilda grupperingars agenda (ex. strävan mot ny (=odemokratisk) världsordning, politikermakt - mer skatter, planekonomi, sensationalism och katastrofscenarios i media, en försörjningskälla för extraknäckande TV-meteorologer.

Jag är benägen att hålla med, ty hur ska vi annars tolka den agenda som vissa vänsterpolitiker och miljöpartister hänger sig åt? Lena Hatwigs uttalande och inlägg i UNT gällande företagspolitik eller Erik Pellings jakt på externa handelscentrum eller företag som ett eller annat sätt stör hans världsbild?

Det är viktigt att vi som medborgare ser upp och inte bara analyserar de politiska partiernas agenda utan även politikers grundläggande syn på samhällsutvecklingen. Vi bör se upp så att vi ej går i säng med politiker som anser att endast vissa företag ska få utvecklas eller finnas, att bara vissa personer är accepterade eller politiker som anser att en klåfingrig odemokratisk agenda och större politisk makt främjar Sverige.

onsdag 9 september 2009

Inget nytt från oppositionen, Hartwig gömmer sig för Företagarna!

Enl. SR-Uppland och andra journalister höll oppositionen hov idag med ett nyligen avdammat förslag vilket föranleder att följande annons författas: Kom och flytta in på ett 600 hektar stort vindpinat fält, utan vare sig träd eller grönska och med förmodat stora saneringsbehov!! Känns det attraktivt?

Malmbergs motion föreskriver att kommunen ska köpa marken, med vilka medel då kan man undra. Är det samma imaginära påse pengar Malmberg & Co skulle trolla fram 800 miljoner till spårtrafik ur?

Ärnadebatten blir knappast mer konstruktiv av att oppositionen använder denna taktik, som vare sig tar hänsyn till försvarets behov, riksintresset eller den kommunala ekonomin.

Hoppas för övrigt att Socialdemokraterna tar sig i kragen och faktiskt bemöter Företagarnas rättmätiga kritik mot deras näringslivspolitik i lördagens UNT.

fredag 4 september 2009

Gardfjell och Mp Emot Bra Miljö Initiativ

Gardfjell skriver enl. uppgift på TV4 Upplands hemsida att hon kommer att kontakta bolaget som ansvarar för miljömärket svanen i syfte att försöka avstyra Uppsala Airports intention om att ge nordens samtliga flygplatser möjlighet att omforma sin verksamhet enl. en rad kriterier i syfte att förbättra miljön.

Gardfells försök kommer dock inte att lyckas då detta är en prövning och ett beslut som fattas av ledningsgruppen för Miljömärkning i Sverige AB och inte genom omröstning i fullmäktige som hon tycks tro.

torsdag 3 september 2009

Ang. Miljömärkning Av Flygplatser

En flygplatsverksamhet består av en rad olika produkter och tjänster, flyg som landar och startar, flyg som taxar, passagerare som kommer till och från en terminal, bagage som ska lastas, toaletter som ska rengöras m.m. Flertalet eller samtliga av de dagliga processerna går att att kontrollera ur ett miljöhänseende. Där utsläpp till vatten, mark och luft minimeras, där avfall och spill hanteras med ett modernt och långsiktigt tänkande, där energiförsörjning exempelvis kan ske genom vindkraft, där den sammanfattade verksamheten fokuserar på ett modernt ekologiskt synsätt.

Av dessa anledningar, ursprunget av två studenters arbete under 2007, så inlämnade Uppsala Airport AB i går en skrivelse som erhåller om att en ny kategori ska upprättas, med målet att flygplatser och den service de erbjuder ska kunna svanmärkas.

UNT

tisdag 1 september 2009

Hartwigs tankar bortom all sans!

När UNT konstaterar att Uppsala Airport AB sannolikt har fått miljötillstånd och kommit i gång med etableringen menar Lena Hartwig, socialdemokraternas kommunalråd i Uppsala, att det inte spelar någon roll. Hon säger bl.a:

- Vi får använda de vägar som går även om det kan verka lite fult

- Vi kommer att undersöka alla medel för att stoppa flygplatsen. Krävs det en ny detaljplan eller bygglov för området så kommer vi att verka för att det inte godkänns, fortsätter hon.

Bland oppositionspartierna gynnar denna linje inget annat parti än Mp. Med all rimlighet har socialdemokraterna 60-65% av sina väljare på ja-sidan för en flygplats. Dessutom måste frågan om det lämpliga i hennes planer upp på bordet! Ur ett näringslivspolitiskt perspektiv bör väl Uppsala Airport AB ges samma möjligheter att bygga upp sin verksamhet, förutsatt att den uppfyller lagens krav, som andra bolag. Att Lena m.fl. således eventuellt väljer att få Länsstyrelsens beslut omprövat hos regeringen är en sak, men denna politiska klåfingrighet indikerar på en helt annan agenda.

Business as usual i oppositionens tappning

Oppositionen är oslagbara och opinionens dom mot dom är omedelbar! Så kan man sammanfatta oppositionens utspel i UNT idag och som tar varje tillfälle i akt att få medias uppmärksamhet i Ärna frågan.

Uppsala Airport AB har framställt en tidsplan som bygger på de förutsättningar som i dag ges. Det vill säga en avklarad miljöprocess samt tillstånd från Transportstyrelsen (tidigare Luftfartsstyrelsen). Den bygger även på de gemensamma mål som finns upprättade mellan Försvarsmakten och bolaget och återspeglar tydligt de behov som såväl Akademiska, Försvarsmakten och bolaget har, det vill säga en kontinuerlig drift av flygplatsen.

Oppositionen har rätt i det avseende att tidsplanen ej återspeglar någon detaljplan, detta är ej dock heller nödvändigt för att sätta planen i verket, en ansökan om bygglov kommer dock under hösten att lämnas in och under vintern även ett ärende gällande detaljplan. Bolaget har dock ingen omedelbar brådska om ett beslut med det senare.

Detta utspel sätter även en annan fråga i fokus, den att Uppsala Kommun noggrant bör överväga hur man vill profilera sig för det riskvilliga kapitalet, en faktor man oavsett majoritet kommer att vara beroende av så väl i morgon som om 10 år. Oppositionen spelar ett högt spel om stadens framtid, utan att för den sakens skull kunna ställa ut garantier om en alternativ och bättre framtid

Se även UNT samt Ledarbloggen

måndag 31 augusti 2009

Vindkraft på Ärna, inte bara på naturskyddsföreningens agenda

Det har sällan ansetts som en möjlighet att kombinera flygplatser med vindkraft men efter att EMA nu äntligen erhållit tillstånd att uppföra 4 st 31,5 meter höga vindkraftverk så finns det onekligen en öppning att diskutera denna fråga vidare även i Sverige. Häng med på vad som under hösten kommer att bli en ambitiös satsning på miljö när Uppsala Airport AB lägger fram sin Masterplan.

Nu Måste Vi Sätta Besöksnäringen I Fokus

Av något som anses vara en av världens största och mest lönsamma industrier finns det även i Uppsala tydliga spår. En vilja finns att förbättra antalet besökare, inte bara av sorten som passerar över dagen i en buss från Ryssland, utan satsningar som faktiskt medger ett ökat antal övernattningar.

Samtidigt tycks en styrande och övergripande agenda saknas. På ett håll sitter ett gäng och skriver offerter för att sälja in Uppsala som kongresstad, på ett annat håll arbetar någon med att utveckla en ny attraktion. Alla tycks göra ett gott jobb, men i ärlighetens namn saknas dels fundamental infrastruktur men framförallt samverkan.

Vi måste gemensamt söka och finna Uppsalas själ samt enas om till vilka marknader vi ska fokusera på. Frågor som bl.a. måste besvaras är:

Hur ska Uppsala marknadsföras och säljas internationellt?
Vem ska ta det huvudsakliga ansvaret?

Uppsala borde kunna vara ett av Sveriges främsta resmål.

Någon som läste det stora reportaget om framtidens besöksnäring i söndags?

Se även följande länk

söndag 30 augusti 2009

Årets Roligaste!!!

Se den tidigare misslyckade country artisten sjunga om sin bittra erfarenhet hos United Airlines, 5 millioner personer har hittills kollat på denna, mycket fyndiga, video!

Länk

lördag 29 augusti 2009

Starkt Erik!

Att Erik Pelling och jag tycker olika i mycket är ingen hemlighet men hans handlingskraft gällande Doctrina och dess f.d. rektor är värd all beundran. Skyldig eller ej så bör de uppgifter som framkommit i pressen vidare utredas.

Läs mer här
och här

fredag 28 augusti 2009

Tandvård på Arlanda, ett steg i rätt riktning

På samma sätt som du kan shoppa på flygplatser så har det under ett antal år vuxit fram en trend att ge passagerare annan service, det tidigaste exemplet jag känner till är att ett bolag som redan för flera år sedan erbjöd vaccinering på Chicago O Hare. Koncept med "10 minute manicure" eller spabehandlingar är idag vanligt förekommande. Mig veterligt är Arlanda den första flygplatsen i Skandinavien som erbjuder denna service.

torsdag 27 augusti 2009

IATA, Svag Ljusning

IATA pekar på en svag ljusning i trafiken som nu, om än mycket långsamt, börjar peka uppåt. I EU minskade passagerarefterfrågan med 3,1 procent i juli (juni: 7,1 procent). Europeiskt fraktflyg minskade sin efterfrågan med 16,2 procent (juni: 20,3 procent). Med andra ord, uppgången lär bli långsam.



Läs mer här

onsdag 26 augusti 2009

Spårtaxi eller inte är inte frågan!

Det ena utesluter inte det andra men ett spårtaxisystem är en åtgärd som täcker ett isolerat behov, ett stadstäckande LRS system (Modern Spårvagn) som via stomlinjer medger täta kommunikationer mellan Uppsalas stadsdelar och city via resecentrum ger större fördelar för fler.

Under de senaste året/åren har ett antal förslag presenterats för Uppsala Kommun. Släpp fram bolag som vill hjälpa till och bygga framtidens spårbundna kommunikationer i Uppsala!

lördag 22 augusti 2009

Tystnad Råder...

För att fortsätta på vinter temat nedan kan vi konstatera att tystnad råder. I den lokala bloggsfären finns inte ett spår av vårens stundtals hätska debatt.

Det lär bli ändring på det snart, inom kort kommer trots allt Länsstyrelsen att kalla till ett offentligt möte för att i ett sista steg innan beslut låta allmänheten komma till tals.

I veckan som kommer så utgår en dokumentation från vårt kontor till olika instanser inom kommun och region. Dokumentationen skall vara vägledande i arbetet med att ställa in delar av olika verksamheter för den kommande flygplatsen.

Den kommer främst att beröra besöksnäringen och UL, samt exempelvis det lokala brandförsvaret.

torsdag 6 augusti 2009

Ett Gott Nytt År!

Föregående år, det vill säga tiden efter föregående semester fram till de 5 sköna veckor jag nu haft var i många avseenden ett gott år med många framgångar. Det jag och företaget nu ser framför sig är av naturliga orsaker ett minst lika gott om än ett minst lika slitsamt år. Mycket ska hända detta år och tiden fram till 1 juli 2010 är minst sagt knapp.

Även om skalan på termometern fortfarande indikerar på sommarvärme så är tiden kommen att putta i gång skutan igen. Jag säger adjö till Österlen och hej till Uppsala, med tidningar om ett riktigt gott nytt år!

Skänk en tanke åt världsfreden idag.

tisdag 16 juni 2009

Någon som noterade Mickey D?

Ett av världens mest kända varumärken körde på tisdagen en helsidesannons i UNT. Man indikerade på en karta vart i staden deras restauranger finns lokaliserade. Man uppmärksammade även andra kända platser i staden, som Järnvägsstationen etc. Intressant tyckte dock jag att det var att Uppsala Flygplats skrevs ut med namn, samt markerades med inte en utan två iconer som såg ut att föreställa civila flygplan.

söndag 7 juni 2009

Ett dåligt val?!!!

Om dagens val hade gällt makten i Uppsala hade oppositionen förlorat stort mot den sittande majoriteten. Deras strategi har slagit rakt av fel. En strategi som gått ut på att säga nej till allt i en tid då vi invånare behöver glada och positiva nyheter har visat sig att vara fruktansvärt fel. Det kan vara en extra nyttig läxa för den nya trio som enligt gällande plan skall styra Socialdemokraterna efter valet valet 2010, den röd-gröna röran i Uppsala kanske inte var det lyckliga äktenskap man hoppats på? Även om Mp gör en av de bättre resultaten någonsin så räcker inte det när V tappar mer än Mp ökat, och S tycks backa med över två procentenheter..

Kortfattat så bör Burwick, Pelling och Wärnsberg antingen byta strategi eller byta jobb. Nuvarande plan, tycks det, kommer ej att vinna Uppsalas förtroende!

onsdag 3 juni 2009

Tolgfors besökte Uppsala Flygplats

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) besökte Uppsala flygplats och Ärna på onsdagseftermiddagen. Försvarsministern talade enl. SR-Uppland gott om civil och militär samverkan. Han poängterar även att det är Försvarsmakten som själv tar beslut om vilka flygplatområden man behöver i framtiden och hur man skall hantera frågan kring flyget i Uppsala.

onsdag 27 maj 2009

Vilket Snedsteg!!!

Av reaktionerna att döma så har den röd-gröna röran skjutit sig i foten på riktigt denna gång. Protesterna mot överklagandet hörs från alla håll och på UNT.se får de ordentligt på nosen.

Jag undrar om denna strategi var så klok. Niclas stod i fullmäktige i måndags och sade att någon minoritetsåterremiss skulle det inte bli tal om, ångrade han sig måne efter att resultatet av omröstningen stod klart och majoriteten, hans siande till trots, vann med ett ordentligt övertag?

Jag ställer mig till skaran som idag anser att oppositionen försöker sinka processen, någon annan anledning finns inte då detta försök inte kommer att leda till någon ändrad inriktning. Lågt och klåfingrigt!

Flat Head Day...

Med bakgrund av tidigare inlägg (nedan) och den klåfingrighet som UNT:s ledare i dag tog upp så kan man bara ta sig för pannan när oppositionen nu ska överklaga Kommunfullmäktiges inriktning till Länsrätten gälland Kommunstyrelsens svar till Länsstyrelsen.

Till vilken nytta?
Till vilken kostnad?
Var inte resultatet tydligt nog?

44 för - 37 emot vart resultatet i måndags. En eventuell omprövning av inriktningen skulle alltså innebära att Gyllander får en ersättare, eventuellt kan Jansson (som själv tog på sig att han var jävig) trots allt även medverka.

Resultatet kan alltså som bäst för oppositionen förändras till 43 för - 38 emot. Till en eventuell kostnad för tredje part överstigande en kvarts miljon eller mer.

Denna ansträngning resulterar alltså inte till något positivt för någon, inte ens oppositionen.

Dagens Ledare Beskriver En Korekt Men Tråkig Verklighet

Dagens ledare beskriver väl det politiska läget i Uppsala. Jag vet var och hur detta politiska klimat uppstod, men jag tror det innverkar menligt på Uppsalas möjlighet till utveckling.

Den talar om den fartblindhet och den klåfingerhet exempelvis oppositionen påvisar i fullmäktige. Är det ett sunt politiskt klimat?

tisdag 26 maj 2009

Baksmällan föder spekulationerna

I den värsta baksmällan, den som brukar infinna sig för somliga dagen efter tycks spekulationerna flöda fritt.

Niclas Malmberg vill riva upp beslutet från igår när han vinner valet! Vilket beslut refererar han till? Jag satt på fullmäktige i fyra timmar igår och som normal begåvad person kan jag inte ens med min bästa vilja i världen påstå att det fattades ett enda beslut i Ärna frågan.

Att remissvaret från KS stöds av Kommunfullmäktige är inget beslut, och knappast föremål för något annat än att Niclas när (om) han vinner valet kan riva sönder kopian av handlingen till Länsstyrelsen. Det andra som det voterades om var densammes motion om ”Kommunalt Nej Till Ärna”, knappast ett beslut heller i ordets rätta bemärkelse, snarare en viljeförklaring. Så dags att efter valet ändra den inriktningen då!

På Pellings blogg spekuleras det vilt om att andra politiker ej ställt de rätta frågorna, ej gjort rätt reserach. Faktum är att ingen flygplats kan neka ambulanstransporter, men det kan vara mer eller mindre lämpligt. Enl. Pellings blogg säger informationschefen på Arlanda att det vid peak kan bli problem, vad Akademiska säger vet alla redan. Arlanda ligger för långt bort, att Ärna är viktig för deras drift! Är det inte verksamhetsutövarens (Akis) fulla rätt att ställa kravspecifikationen?

I en annan ände av stan sitter en journalist och funderar som bäst på hur vi skall missa Försvarsmaktens mål med ett överlämnande 1 juli 2010. Problemen tycks vara oöverstigliga! Förmodar att det mynnar ut i ett inslag under kvällen eller morgondagen.

Här finns så klart en tydlig inriktning, ett resultat av över ett års planerande. Jag citerar för andra gången idag en ny favorit... ”Man behöver inte skjuta sig själv i foten bara för att man kan”

måndag 25 maj 2009

Hänvisning till Karl Rydå

Så här i elfte timmen och lätt stressad över dagens bestyr så hänvisar jag till denna artikel... UNT:s Ledarlogg

fredag 22 maj 2009

Svenskt Biojet Bränsle, Tummen Upp i USA

Angelica Hull på KTH har nu fått de första reaktionerna från Amerikanska Flygvapnet på sitt biojet bränsle.

Se artikel här

onsdag 20 maj 2009

Försvaret har satt ner foten

Försvarsmakten har idag publicerat det beslut som redan tidigare känt inriktningsbeslut skvallrade om, det vill säga att man avser drifta flygplatsen fram till dess att en civil operatör kan ta över samt att man därefter avser hyra kapacitet vid behov

Se pressmeddelande här

tisdag 19 maj 2009

Hur man lurar sina väljare!

S, V & Mp skriver i sitt svar till Länsstyrelsen....

Riskerna för negativa samhällsekonomiska effekter och riskerna för framtida krav på direkta ekonomiska subventioner från Uppsala kommun till Uppsala Airport är så påtagliga att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ur strikt ekonomiska aspekter säger nej till en etablering av lågprisflyg på Ärna.

Varför? De påstår att:

-Årskostnaden beräknas till cirka 90 miljoner kronor, varav driftskostnad står för ca 40 miljoner kronor och avskrivningar och räntekostnader för ca 50 miljoner kronor. Utifrån branschgenomsnittsintäkten/passagerare i Europa, enligt Aeropol AB, ger det ett negativt resultat på ca -20 miljoner kronor tredje året. Ackumulerat resultat de tre första åren ligger då på över - 60 miljoner kronor.

Nja... Tredje verksamhetsåret gör bolaget enligt samma prognos en vinst efter räntor, skatter, avskrivningar och amorteringar på 14 milj kronor. Varför väljer författarna att hänvisa till Aeropol AB? En knappast trovärdig, dessutom starkt partisk, källa som de senaste åren arbetat för Västerås Flygplats. Vilket branschgenomsnitt refererar man till? Ackumulerat resultat enligt densamma prognos genererar ett plusresultat efter 5 år på 11 miljoner kronor.

-Det tredje verksamhetsåret räknar Uppsala Airport med ca 740 000 passagerare; om Ärna i huvudsak ska vara en lokal flygplats betyder det att varje uppsalabo, ung som gammal, ska göra mer än tre resor från och till Ärna!

Vem har talat om lokal flygplats? Jag känner överhuvudtaget inte till begreppet. Det handlar så klart om en flygplats på huvudstadsmarknaden som till större del är en regional samt en internationell flygplats, där upp till 25% är inresande och större delen ej bor i Uppsala. Tror S, V och Mp att boende i Sigtuna kommun var och en flyger ett antal hundra tusen ggr per år från Arlanda?

-Det faktum att det samtidigt är vanligt med kommunala subventioner till lågprisflygplatser gör att risken för att krav ställs på kommunala subventioner även i Uppsala – motiverat med att det behövs för att likställa konkurrensen med exempelvis Västerås och Skavsta – måste bedömas som oerhört stor.

Vilka flygplatser i Sverige som ej är kommunalt ägda erhåller kommunala medel för drift?

-De samhällsekonomiska kostnaderna är i sammanhanget inte bara investeringar inom själva flygplatsområdet, utan även den kommunala infrastruktur som måste fram för att möjliggöra etableringen; vägar, kollektivtrafik, VA etc.

Så länge Upplands Lokaltrafik är ett kommunalt besläktat bolag och så länge kommunen önskar att vi reser kollektivt så kan det vara en bra idé att serva platser där beläggningen från och till kan anses vara rimligt hög! Ansvar att tillhandahålla service, inte sällan mot kostnadsersättning, faller även på den eller de organisationer/företag/enheter inom kommunen som gör anspråk på att vara ansvariga för:

-Vägar
-Vatten & Avfall
-Planärenden
-Bygglov
-...

Detta var en kortfattad summering av svaret, som sida upp och sida ner fortsätter med samma oriktiga påståenden

onsdag 13 maj 2009

Återhämtning och vinst

Ett av de mer misslyckade experimenten, en speciell flygskatt för passagerare, har nu avskaffats i ett flertal länder, däribland Holland, som mitt i hysterin kände sig tvingade att gå i ”spetsen” för utvecklingen. Detta var även på tapeten strax innan förra valet i Sverige, Alliansen såg dock till att snabbt riva upp beslutet och för den samlade svenska flygindustrin som vid tillfället befann sig i Dubai gick ett sus av glädje när rösterna i valet var räknande.

Det är så klart bra att en tillnyktring nu sker samtidigt som flygbolagen från 2012 införlivas i handeln med utsläppsrätter och på tal om flygbolag så börjar det för övrigt jublas även där...

Ryanairs aktiekurs är nu helt återhämtad och står idag markant högre än för ett år sedan, samtidigt rapporterar charterbolagen om återhämtning.

Volk-Sjölund 0-1

fredag 8 maj 2009

Dagens Debatt Sätter Ribban


Efter måndagens debatt i SR-Uppland beslöt jag mig för att i lugn och ro sätta mig ner och sammanfatta en del av budskapet i skrift, men även för att bemöta en del av de grundläggande ocj felaktiga påståenden oppositionen uttalade och som ej gavs möjlighet att bemötas.

Sagt och gjort, i dagens Uppsala Tidning finns det en debattartikel som jag även vidhäftat detta inlägg. Klicka (dubbelklicka) på bilden för att få den i ett mer behändigt läsbart format.

Trevlig Helg

torsdag 7 maj 2009

God Natt Nyköping

Nyköping måste utveckla sin destination för att få bättre utdelning på insatt kapital. Det är befängt att som Näringslivschef sitta i radio och vifta bort sanningar. Ryanair, tillsammans med andra, levererar varje år miljoner passagerare. Samtliga värda sin vikt i guld. Att en absolut majoritet har sitt mål i Stockholm och norra Mälardalen är sedan tidigare bekant. Med en större mängd turister kommer även jobben och turist relaterade företagsetableringar. Regeln 1000 jobb per 1 miljon passagerare stämmer rätt väl, men det förutsätter att destinationen och det naturliga upptagningsområdet är det rätta.

En roande tanke är att näringslivschefen i Nyköping, medvetet eller omedvetet, ger strategiska råd till privata företag, i andra kommuner. Att hon så klart inte vill se en flygplats i Uppsala kan väl knappast förvåna någon. Skavstas VD har redan prövat den linjen på debattplats i UNT utan nämnvärt genomslag.

tisdag 5 maj 2009

IATA, ej i överensstämmelse med Alekletts profetia


Kjell Aleklett, som fick stort medhåll från Eva-Lena Volk, slaktade flygbranschens framtid och därmed Ärnas mitt under pågående debatt igår. Då Eva-Lena endast refererade till olika anonyma källor var Aleklett snabb att poängtera att han bland annat varit inbjuden under november föregående år till en av de mest respekterade branschorganisationerna IATA (International Air Transport Association) och därmed hade god insikt även i denna industri.

Hur det nu än förhåller sig med det så var det mitt anförande gällande en god och fortsatt tillväxt i branschen som utlöste deras reaktion.

Jag har för att ytterligare understryka min poäng här intill lagt fram en diabild från just IATA och deras senaste ”Market Outlook” från mars 2009 vilket klart påvisar att ja sidans poäng igår ligger närmare sanningen än den Volk och Aleklett framförde.

Som ett tillägg till den problematik som ändå avhandlades gällande framtidens bränsleförsörjning, en problematik IATA självklart är mycket medvetna om, vill jag citera vad min Farmors mormor alltid sade omkring 1915-talet "Det är lika omöjligt som att åka till månen". Självklart löser vi drivmedelsfrågan!

onsdag 29 april 2009

Ett Ja På Kvalborg!

Kvällens ”ja” i Miljö & Hälsoskyddsnämnden ger en tydlig indikation om de faktiska omständigheterna i detta ärende. Politikerna i nämnden, om ej eniga, talar tydligt om vilken roll nämnden faktiskt har i detta ärende, nämligen den som remissinstans. En detalj som tjänstemännen på miljökontoret, som tillsammans med oppositionen tyckte att nämnden skulle avstyrka planerna i sin helhet, totalt förbisett i sitt ursprungliga förslag till nämnden. Det handlar kort och gott ej om vare sig ett ja eller ett nej, utan om ett yttrande.

Två intressanta frågor för framtiden bör dock lyftas fram...

Hur skall rättssäkerheten i denna myndighet kunna säkerställas när vissa av nämndens (myndighetens) ledamöter i ett skeende långt innan remisser och ärenden ens kommit dom tillhanda offentligt vill avstyrka? När tjänstemannahandlingar hamnar i pressen innan de ens behandlats?

onsdag 8 april 2009

Femhundratiomiljonertrehundratusen ?

Utan tvekan veckans insändare... Niclas Malmberg och Emma Wallrup har länge, altid lika felaktigt, hävdat att flygplatser skall belastas med utsläpp som flygbolagen släpper ut på hög höjd, trots den kommande handeln med utsläppsrätter. Man har lika länge och allt jämt lika felaktigt hävdat att utsläppen från flygplatsen i Uppsala skulle fördubbla Uppsalas utsläpp av koldioxid. Alla dessa påståenden kan vi med lugn lägga i det runda arkivet, i synnerhet då den faktiska mängden koldioxid flygplatsen kommer att släppa ut motsvarar c:a 3.5-5% av Kommunens utsläpp eller c:a 30,000 ton/år (inkl marktransport).

Men när nu Niclas & Co i dagens UNT påstår att det handlar om 510,300,000 ton per år så kan till och med jag ej låta bli att höja på ögonbrynen. Viljan från oppositionen att försöka ljuga Uppsala fulla visar ej längre några gränser!

Som referens kan nämnas att motsvarande siffra för hela verksamheten på Arlanda är 342,000 ton. Snopet Niclas!

tisdag 7 april 2009

Ett Logiskt Drag

Samverkan mellan statliga och privata intressenter är ett logiskt drag som ger ekonomiska fördelar och positiva ringar på vattnet i fler än ett hänseende. ÖB:s inriktning för Uppsala Flygplats är därför helt riktig och ger, tvärtemot vad vissa påstår, en helt annan långsiktighet för såväl civilt som militärt flyg på Ärna men även för Akademiska sjukhustes verksamhet.

Den 1 juli 2010 är ett väl avvägt datum och ger samtliga parter gott om tid att anpassa respektive verksamhet. I kölvattnet av dagens meddelande från Högkvarteret så finns det än större anledning för Länsstyrelsen i Uppsala att bevilja sökanden verkställighet i samband med beslut, i synnerhet med bakgrund av att flera viktiga samhällsfunktioner blir lidande om miljöprövningen fördröjs ytterligare och eftersom Försvarsmakten kvarstår som huvudman, i vart fall till 1 juli 2010, kommer nuvarande ansökan att kvarstå för Länsstyrelsen att ta ställning till. Det bör även förtydligas att dagens inriktning från ÖB medger att oppositionen i Uppsala nu har ett ansvar, i synnerhet i Landstingsfullmäktige, att stödja majoritetens inriktning, att bevara Ärna.

söndag 22 mars 2009

Veckans Insändare!

För tredje veckan i rad har jag för avsikt att reflektera över veckans insändare, och även lite annat som har väckt min nyfikenhet.
Läste exempelvis att Kommunalrådet Ilona avsåg göra avfärd till Bryssel, dock inte för någon längre stund utan för ett möte. Resan avses genomföras med tåg och i min stilla tanke kunde jag inte låta bli att fundera över (o)vettigheten i detta påfund. Om nu resan visar sig vara privat så finns det absolut inget att anmärka, men om våra Kommunalråd varje gång skall ta tre fyra arbetsdagar i anspråk för att genomföra ett 30 minuter långt möte i annat land (uppgift från Ilonas blogg) så måste jag protestera!

Inte ens biljetten kan anses bli en besparing, uppgifter på nätet skvallrar om att de billiga tågbiljetterna kostar över 3500. Det finns flygbiljetter för hälften, men det mest viktiga är en gravt nedsatt effektivitet som tåg till trots innebär på längre sträckor. Som politiker bör man förutom att vara rädd om miljön givetvis också vara försiktig med hur man använder skattebetalarnas pengar!

Veckan insändare i UNT handlade om kvarnsten och skrevs av Ingemar Jansson. Denne kommunfullmäktigeledamot tycks ha fastnat i en ovana att upprepa en osanning, den om att kommuner runt om i vårt land, enligt Jansson, subventionerar flygplatser! Jansson säger sig ha gjort egna undersökningar, detta till trots att Jansson vet att på de orter där kommuner stoppar in skattebetalarnas slantar i olika verksamheter, även flygplatser, så gör man det som aktieägare. Även Jansson känner givetvis till att Uppsala Kommun inte är aktieägare i Uppsala Airport AB samt att kommuner som väljer att driva flygplatser givetvis gör det därför att de på ett eller annat sätt anser flygplatsen vara viktig. Men alla dessa insikter tycks Jansson stoppa undan, lägger dom någonstans där han inte kan hitta dom och upprepar gång på annan samma argument igen.

fredag 20 mars 2009

Och så gräver vi lite till... Kan graven bli djupare?

Nu har oppositionen, oklart hur eniga, tagit ställning!! Inte en möjlighet att denna församling alla redan, som idag haft presskonferens, läst länsstyrelsens remiss och ansökan på en vecka. Detta handlar om ett rent principiellt ställningstagande styrt av Mp och som helt saknar kunskapsdjup och insikt. Framförallt saknas granskning av de fakta som framkommer i ansökan, samtidigt som viljan att visa en enad front är överdrivet stark. Enbart det faktum att Malmberg fortsatt uttalar en känd sanning i SR P4 om att Arlanda ligger 20 minuter från Uppsala påvisar hur djupt rotad okunskapen är!

Än intressantare blir det när ett par tjog Uppsalabor på UNT.se uttrycker sitt stora missnöje över oppositionen. Frågan gällande socialdemokraterna som jag tidigare ställt är nu än mer aktuell. Kan det vara möjligt att hela fullmäktigegruppen i S läst hela ansökan på en vecka och nu tagit ställning? Knappast!

lördag 14 mars 2009

Makten i Stadshuset

Johanna Odlander ställer frågan "Vilken Makt Har Politiken?" gällande Ärna. Vad det avser KS roll vidhåller opositionen självklart att inflytandet är stort. Men precis som Roger Gustavsson säger så är det MHN som i första hand representerar tyngden i Kommunens ställningstagande, varför? Därför att deras granskning förhåller sig till Miljöbalken och baserar sig mindre på ideologiska värderingar. Samtidigt tror jag knappast den majoritet som UNT illustrerade bland allianspolitikerna bygger på en ideologi, utan en insikt om det faktiska värdet flygplatsen kan komma att utgöra.

Kommunens roll är viktig, men den vikten återspeglas av olika nämnder och kommunala bolag som på olika sätt kommer att involveras.

torsdag 12 mars 2009

Jannes Blogg, Sätter två viktiga frågor i fokus!

I avsaknad av insändare att uppmärksamma denna vecka så vill jag uppmärksamma TV4 journalisten Jan Nordlings blogg. Han ställer där två relevanta frågor. Med referens till mitt eget inlägg här nedan om vad Socialdemokraterna egentligen tycker i Ärna frågan, hur partiets representanter faktiskt kommer att "rösta" efter att de nu ges möjlighet att ta del av remissen och om partiet kommer tillåta fria ställningstaganden bland sina medlemmar aktualiseras åter igen.

onsdag 4 mars 2009

Insändartoppen #1

Följande insändare fångade mitt öga, dock knep Robertsson första platsen! Kan vara vettigt om denna blogg varje vecka uppmärksammar en eller ett par inlägg i debatten.

onsdag 25 februari 2009

Flygplatsens första resenär?

För att återge en tidigare använd slogan... Det bästa sättet att få Uppsala till ett livfullt ställe är att flyga härifrån!

Det är precis vad Devang Parekh hoppas få göra på premiärflygningen. Roligt, dessutom, med namnet Anders Celsius Airport.

Se denna länk till UNT

tisdag 24 februari 2009

Frågan ställs på nytt, Vad vill Socialdemokraterna?

Frågan har ställt förut, och även om ett korrekt svar lär dröja så förtjänar den att ytterligare begrundas, delar Socialdemokraterna i Uppsala verkligen vänstern och miljöpartiets syn på hela Ärna-frågan? Alla känner till att det finns en yngre och mer vänsterorienterad del inom s fullmäktigegrupp, som helt säkert ser en grön energipark eller svampodling på området, men kommer Socialdemokraterna verkligen att kunna säga nej?

Nej till arbeten, nej till Akademiska, nej till nationell säkerhet och nej till civilt flyg...

Om Försvarsmakten lämnar är det civila flyget den enda garanten för en bibehållen militär infrastruktur och akademiska sjukhustes fortsatta intensivvårdsflyg!

fredag 20 februari 2009

Ska vi odla svamp i hangaren?

En tydligen stridsvan Hylander står i dagens fokus, min mångårige kombattant som mycket enträget och uppfinningsrikt kommer på nya sätt att nyttja det militär/civila riksintresset, det vill säga Uppsala flygplats. Ledord som tycks vara viktiga för en absolut majoritet, exempelvis nationell säkerhet, samhällsnytta eller varför inte tillgänglighet tycks vara helt oviktiga när han lägger fram sin senaste tes, där bland annat svampodling i försvarets hangar/bergrum tycks vara dagens melodi!

onsdag 18 februari 2009

Ett Politiskt Ja, Ser ut att bli verklighet...



UNT 20090218
Som vi har väntat... Tack för all support och till alla som insett.

tisdag 17 februari 2009

Majoritet i Fullmäktige?

Nu har såväl KD som Centern tagit bladet från munnen i frågan kring civilt flyg på Uppsala flygplats. Enl. UNT idag så är det en klar majoritet i centern som är för en civil flygplatsverksamhet och det innebär även att oppositionen (Malmberg) ej längre kan räkna med det stöd av sju röster de behöver från Alliansen för att få till ett nej.

Det rykte som jag tidigare skrev om vad det gäller politikern Ingmar Jansson (c) har visat sig vara sant. Han kommer således ej få rösta i Ärna frågan enl. UNT utan blir ersatt av Thunman.

V jobbar vidare...

Vänstern vill bygga bostäder, på Ärna! Hört talats om såväl militärt som civilt riksintresse? Det kommer att från oppositionen komma fler liknande utspel under våren! Det har byggts relativt mycket i Uppsala under senare år, fortsatt byggnation kommer dessutom att ske söderut enl. flera större entreprenörer. Det finns således inget behov av att bygga bostäder på Ärna, denna förhållandevis lilla yta, om man nu inte vill göra allt för att försöka riva och slita i oss förstås!

Dagens Kuriosa: Vänstern känner helt säkert ej heller till att Uppsala Kommun redan den 20 juli 1942 var så företagsam att man skrev under ett avtal som medger förköpsrätt av marken. Dock endast om fastigheten på Ärna ej längre erfodras för militär eller civil flygtrafik.

Namnkunniga ej Sakkunniga

Till sist kom det i dag på UNT:s debattsida en bra replik till den så kallade namnkunniga, dock ej inte alltid så sakkunniga, kvartet som föregående söndag hade en debattartikel på UNT.se.

Arne Karyd, Lärare i transportekonomi och miljö, på Campus Norrköping menar bl.a. att kvartetten i avvaktan på resultatet bör hålla sig till fakta. Karyd, som själv är medlem i Svenska Naturskyddsföreningen, har till en av artikelns författare per e-post bett om att de ska precisera påståenden som "andra småflygplatser i landet redan dras med omfattande ekonomiska problem med nedskärningar av verksamhet och komprometterad säkerhet som följd". Inget svar har enligt uppgift inkommit

Karyd menar att påståendet om komprometterad säkerhet är en mycket allvarlig anklagelse mot landets 41 flygplatser med linjetrafik och mot tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen.

söndag 15 februari 2009

Ny Webbsida!!!

Har från och till plockat med min nya websida. Den är nu klar och finns här

måndag 9 februari 2009

Inga Fler Anonyma Inlägg

Då de sammanfattade antalet repliker är stort och en absolut majoritet är från anonyma avsändare, personer som på ett eller annat sätt har behov av att uttrycka sina åsikter men ej vill eller vågar lägga fram sin åsikt med namn, så har jag beslutat att samtliga repliker, för att publiceras, nu skall ha en korrekt avsändare.

Det blir på det viset en mer rättfram och rättvis debatt.

söndag 8 februari 2009

Stjärnfotograf med ny agenda?

Mattias Klum, en av vår tids mest beundrade naturfotografer, är en person jag i egenskap av glad amatörfotograf kan imponeras av. Kompositionen är oklanderlig och hans bilder kittlar fantasin.

Mattias Klum är även affärsman, med stora uppdrag! Hans egna företag ligger i Uppsala. Bland hans uppdragsgivare finner vi bl.a. National Geographic. För oss som lyssnar på radio infann sig även möjligheten att höra när Mattias Klum i P1 Sommar delade med sig av sina kanske bästa ögonblick som fotograf. Stora äventyr på såväl Borneo som Afrika och Sydamerika.

Det kan med bakgrund av detta uppfattas förvånande att Mattias Klum, en affärsman som i större utsträckning än de flesta haft globaliseringen och flyget att tacka för sina framgångar och sin möjlighet att från världens alla hörn kunna leverera bilder, i dagens UNT undertecknar en artikel som tar avstånd från civilflygets utveckling i Mälardalen. Denna uppmaning kommer alltså från en kille som lär ha skrapat ihop fler frequent flyer miles på ett par år än den genomsnittliga resenären lyckas med i ett helt liv!

Hela verksamheten, kan konstateras, har endast varit möjlig tack vare det civila flyget och möjligheten att snabbt kunna transportera ett team till väldigt avlägsna platser, orter som inte gärna nås med vare sig cykel, tåg eller båt. I vart fall inte om man vill få fler uppdrag i en någorlunda nära framtid.

lördag 7 februari 2009

Ugglas Knäckte

Att bryta en trend, exempelvis att skriva om melodifestivalen på denna blogg eller varför inte skriva och framföra en låt som kan bli 2009 års Du Är Min Man. Ugglas bryter en trend! Caroline af Ugglas, en av våra mest underskattade artister, slog huvudet på spiken med maken Heinz i Snälla, Snälla.

fredag 6 februari 2009

Väntad expansion, räddar inte VST men visar marknadens betydelse!

Att Ryanair nu tillkännager två nya rutter på Västerås påvisar vilken stark tro de har till marknaden i norra Mälardalen. Dessvärre medger inte denna expansion något större lyft för VST som genom dessa två, ej dagliga ankomster, ökar sitt antal med färre än 100 000 årspassagerare. VST ligger således fortsatt långt under den kritiska gräns som kan få flygplatsen lönsam. För att nå dit skulle det dessutom kräva att något flygbolag skapar en större bas på VST, en insats som idag känns allt mer avlägsen.

Se även denna länk

torsdag 5 februari 2009

KD säger JA!

Det är enligt UNT nu klart att det första av de fyra majoritetspartierna satt ner foten i flygplatsfråga. Ett stort steg framåt på den väg som under våren kommer att resultera i att KS tar ställning till den av Länsstyrelsen snart utskickade remissen.

Glada Miljöpartister Ropar Hurra Förgäves!

Dagen tillkännagivande i kärnkraftsfrågan till trots så är miljöpartiet i Uppsala tydligen på ett strålande humör! Eller vad sägs om att Niclas Malmberg på sin blogg redan förkunnat att Länsstyrelsen ej skall fortsätta sin prövning? Eller kollega Johan som i samma anda påstår sig veta att sista spiken i kistan snart är slagen? Han avslutar detta med ett litet (hurra!)

Är det någon som är förvånad? Knappast! Malmberg menade redan i april 2008 att Ärna frågan i princip redan var avgjord, till hans fördel är underförstått då han stoltserade med att känna till att centern skulle säga nej.

Jag kan väl anta att dessa två herrars oförstånd är en fördel, men faktum kvarstår. Försvarsmakten har ingen intention att dra tillbaka sin ansökan i dagsläget, kompletteringen är Länsstyrelsen strax tillhanda. Ärendet går därefter oavkortat, enl. Länsstyrelsen, ut på remiss till bland annat KS.

Om Försvarsmakten till slut kommer att tvingas lämna Ärna vet vi först och tidigast i juni. Om den situationen då påkallar att Miljödomstolen tar vid så kommer Länsstyrelsen själva att överföra ärendet till Miljödomstolen. Densamma ärver då hela den dittills genomförda processen, med samråd och allt. Någon ny ansökan, eller ens förändrad ansökan är knappast aktuell i det fallet. Det vill säga även de idag sökta militära flygrörelserna kommer självklart att finnas med i ansökan till en av Miljödomstolen eventuell fortsatt process. Detta p.g.a. att det ej finns några självklara likhetstecken mellan att FM eventuellt avsäger sig driftsansvaret och Flygvapnets eventuella vilja att fortsatt kunna nyttja banorna.

-Elementärt min kära Niclas!

fredag 30 januari 2009

Spar utan Krympning...

När denna dag är över så vet vi vad ÖB har lagt fram till sin Regering. Nu ligger bollen hos dom som verkligen bestämmer. Självklart är det viktigt för hela huvudstadsregionen att flygvapnet har en närliggande och fungerande bas att landa och starta ifrån, det kan också därför vara viktigt att samverkan i större utsträckning, mellan privata och publika intressen fungerar även i Sverige. PPP (Public Private Partnership) är ett brett begrepp och kan innefatta såväl infrastruktursatsningar till daghemsverksamhet.

Jag kan riktigt sakna F-16, kraften i det svenska flygvapnet och Viggarna som steg snabbt och högt. Under decennierna efter andra världskriget anlades ett otal flygplatser i delvis försvarssyfte. Enbart i terrängen kring Uppland så kan man utan problem hitta landningsbanor med tillhörande taxibanor som med dagens prissättning skulle kosta hundratals miljoner styck att bygga. Det låter sig helt enkelt inte göras längre! I dag har vi ett försvar som sedan många år fått finna sig i en allt jämt krympande kostym.

Skulle det visa sig att Regeringen, alla varning signaler till trots, tillskjuter Försvarsmakten mer medel, och att denna negativa nedåtgående spiral stoppas upp så har Försvarsmakten allt att vinna på att även nationellt och precis som i fallet Uppsala bredda sitt samarbete med samverkande civila/privata intressen. Att fördela bördan av driftskostnader är ett sätt att spara utan att krympa kostymen!

lördag 24 januari 2009

Ytterst Allvarligt

Om det som idag framkommit i UNT stämmer är det ytterst graverande för politikern Ingmar Jansson. Enligt uppgift så äger Jansson mark intill flygplatsen samtidigt som han i egenskap av politiker stundtals intensivt, i såväl press som i fullmäktige, agerat för ett nej till flygplatsen. Att jävsfrågan nu därför enligt UNT utreds välkomnas av många.

fredag 23 januari 2009

Västerås Har Vaknat!

I en annons i dagens Uppsala tidning vill Stockholm-Västerås Flygplats påvisa att de är Uppsalas närmaste lågprisflygplats. Det finns två skäl till det.

1. De vill reta bolaget Uppsala Airport AB en del
2. De inser allvaret, det ligger i farans riktning att en konkurrerande verksamhet i Uppsala är på väg att bli en verklighet.

För ett år sedan skrev Skavstas VD, av densamma anledning en debatt artikel i UNT. Ett annat exempel är Anders Lidmans minnesvärda brev från 2008, en så kallad expert i flygplatsfrågor och företrädare för Västerås flygplats. Det publicerades på flyglarm.se!???

Kul med mothugg men ska Västerås tävla om denna position med Arlanda nu? Arlanda som så sent som i höstas hävdade att de är Sveriges största lågprisflygplats! (En sanning med modifikation. Endast 13% av alla flygbiljetter som säljs till avgångar på Arlanda är lågprisbiljetter. Då Arlanda har många resenärer innebär det c:a 2 miljoner biljetter/år, det vill säga 10 ggr. fler än Västerås).

Slutlednigen dragar sig själv!!! Så länge inte Västerås lyckas attrahera mer trafik så är det inte en attraktiv flygplats för någon passagerare heller, i vart fall om man tänkt sig resa någon annanstans än till London, och för tillfället Poznan. Detta verkar förbli Västerås öde, avsevärt fler rutter behövs för att det ska göra någon skillnad.

Hälsningar fr. Dublin/London

måndag 19 januari 2009

Kommunpolitiker Borde Lyssna Till Fölster!

Genom att flytta fokus från svenska utsläppsminskningar till globala, kommer vi att få mer till en lägre kostnad, det säger idag Stefan Fölster på UNT debatt som en uppmaning till Regeringen.

Kommunala politiker som enbart ser till Uppsala bör i än större utsträckning ta till sig av dessa kloka ord. Där gemensamt arbete med andra kommuner och organisationer kan bidraga till att utvecklingsländer ges rätt förutsättningar. Att inse den globala problematiken, där Sverige som nation bidrar med 2 promille av utsläppen och framåt främja regionala och lokala projekt som faktiskt kan bidra till förbättringar inom andra viktiga områden bör vara en mer korrekt samt framkomlig väg.

Enligt mig så pekar Svenskt Näringslivs chefsekonom på en trångsynthet hos politiken generellt, men som i ett Uppsalaperspektiv i synnerhet passar väl in på rådande situation. Genom att blunda för det verkliga problemet och uttala motstånd till exempelvis lokala näringslivssatsningar som Uppsala flygplats och Fullerö så bidrar de naturligtvis inte till en globalt förbättrad miljö utan endast till att försämra förutsättningarna för god tillväxt, fler arebetstillfällen och ökade intäkter. Det visar att makten är viktigare än målet, har vi råd med en sådan politik?

fredag 16 januari 2009

39% Är Ingen Majoritet

Citatet av mig i dagens Uppsala Tidning gällande minoritet vart lite korthugget, det som avsågs var en liten minoritet av Alliansen. Det är väl jättebra att politikerna är tveksamma och framförallt eftertänksamma, eller hur? Hur Alliansen och även Socialdemokraterna slutligt ställer sig i denna fråga lär vi få veta under våren. Allt vi i dagsläget vet är att V och Mp med säkerhet kommer att vara emot. Om vi därtill lägger samtliga S röster så utgör de totoalt 39% av fullmäktiges röster. Alla andra gissningar om hur olika allianspartier kommer att ställa sig i frågan är och förblir spekulationer.

Det bör även kommenteras att Folke Borgh givetvis har rätt i att det inte finns en direkt koppling mellan ambulansflyg och civilflyg, det som tidningen dock inte tar upp är vad som händer med ambulansflyget om försvarsmakten avvecklar sin verksamhet. Borgh, som jag nyligen talat med, menar att han svarade på frågan utifrån rådande förhållande, ett faktum som knappast framkommer i tidningen. Ingen idé således att Malmberg försöker göra ett nummer av detta, vilket han givetvis redan gjort på sin blogg.

onsdag 14 januari 2009

Svar Från Elnaz

I ett tidigare inlägg här på bloggen skrev jag ett öppet brev till Elnaz, nedan finner ni hennes svar.

Bäste Mattias,

Tack för ditt ”öppna brev” och för dina klargöranden. Jag ska försöka att på bästa sätt ge min syn på frågan.

Det finns två skäl till varför jag är skeptisk till långsiktigheten av civilflyg på Ärna. Det ena rör själva företagets verksamhet som sådan och som du tar upp i slutet av ditt brev. Jag förstår, som du själv påpekar, att Uppsala Airport inte kan avslöja namnen på de företag som man för samtal med. Men likafullt som företaget går ut och anger exakta destinationer som det skall bedrivas flyg till (enligt reklamfilm på SF:s biografer) så borde det inte vara omöjligt att på en ungefärlig skala även tala om hur många aktörer man för samtal med. Likt en fotbollsklubb som skall kontraktera en spelare så förstår jag att viss information anses som affärshemligheter till dess att kontraktet är påskrivet. Men samma fotbollsklubb brukar åtminstone delge viss information även innan kontrakt är påskrivna, inte minst om det ungefärliga antal spelare som den för diskussion med. Från Uppsala Airport, har det så vitt jag kan se, inte framkommit någon dylik information. Därför har företagets hemlighetsmakeri bidragit till att frågetecknen blivit fler, inte färre.

Du väljer att citera meteorologen Per Holmbergs uttalande i UNT-citybilagan. Jag instämmer i det Per Holmberg säger, givet min framtidsvision för Uppsala och för flyget som helhet. Låt mig förklara mitt andra skäl till varför jag inte tror på flygplatsens långsiktighet. Det handlar om förhållanden som ligger bortom Uppsala Airports kontroll:

Du vill peka på det behov av internationellt flyg som ett öppnande av civilflyg på Ärna kommer att tillgodose. Jag har inga skäl att betvivla de prognoser som Luftfartsstyrelsen genom tiderna har tagit fram om en flygmarknadens utveckling. Jag har inte heller några skäl att betvivla att lågprisflygbolag historiskt sett har stärkts i lågkonjunkturer. Men när du skriver att det inte finns några indikationer på en avmattning inom flygbranschen så tror jag att du missar något fundamentalt, nämligen det klimathot av gigantiska mått som vi står inför. Detta klimathot tror jag kommer att innebära att vi på sikt måste omkullkasta tidigare teorier och prognoser om transportsektorn. Med andra ord tror jag att de modeller som luftfartsmyndigheterna använder för att förutspå flygmarknadens långsiktiga utveckling är mer osäkra nu än någonsin tidigare.

Jag ser åtminstone två faktorer som jag tror kan leda till att flygmarknaden inte långsiktigt utvecklas i den riktning du och luftfartsstyrelsen tror: För det första finns det skäl att tro att lagar och regler förändras i en riktning som dämpar flygets expansion. Till exempel har EU redan nu beslutat om att inkludera flyget i handeln med utsläppsrätter (fr.o.m. 2012). Än så länge påverkar detta priset marginellt, men i takt med att politiker världen över inser allvaret i klimathotet kan vi förvänta oss att se ytterligare förändringar i de lagar och regelverk som flygindustrin lyder under. Ett första steg på global nivå kan tas redan under Köpenhamn-mötet i höst, som förhoppningsvis ska leda till en uppdatering av Kyoto-avtalet. För det andra tror jag att klimathotet långsiktigt kommer att ändra enskilda individers resande. Redan nu ser vi en ökning av miljömedveten turism i Europa, där människor tar tåget istället för flyg, även på resor över 100 mil. Vi kan alltså inte överblicka hur enskilda medborgare väljer att planera sitt resande utifrån den ökade kunskapen om människans påverkan på klimatet.

Det är intressant att notera att du överhuvudtaget inte berör klimatproblematiken. För mig som politiker är den dock helt central. Jag tillhör den unga generation politiker som har vuxit upp med klimathotet och kommer att leva med det hela mitt politiska liv. Givet detta kommer klimatet och de utmaningar vi står inför alltid att ges stor prioritet när jag som politiker väljer att ta mina beslut. I min roll som politiker bidrar jag till att forma samhället och därmed försöker jag att sätta en vettig agenda för framtiden. Luftfartsstyrelsen förutspår flygmarknadens tillväxt givet den politik som förs idag. Jag vill dock med politiska styrmedel forma transportpolitiken så att den utvecklas åt ett annat håll än genom ökat flygande. Min framtidsvision är att vi i större grad använder spårbunden trafik och i lägre grad flyg, så länge det inte finns flygmotorer som slukar mindre fossila bränslen. Därför ingår det i min framtidsvision att flyget bär sina egna kostnader gällande miljö- och klimatbelastning. Jag kan också tänka mig att höja skatten på miljö- och klimatfarlig verksamhet, och sänka densamma på miljövänlig verksamhet. Det skulle innebära att det blir billigare att använda miljövänliga transporter och dyrare att använda transporter som släpper ut stora mängder växthusgaser, så som flyget. Med något högre pris blir det också något lägre efterfrågan.

Allt detta gör att jag, tillsammans med min övriga argumentation i debattartikeln (UNT 081221), är emot en etablering av civilflyg på Ärna. Vi kommer givetvis att fortsätta flyga även framöver. Men jag ställer mig tveksam inför prognosen om en fortsatt kraftig expansion av flygbranschen, av ovan nämnda skäl (jag kan alltså inte stoppas in i någon av de tre ”rutor”, eller scenarier, som du tar upp). Samtidigt som de globala klimatmålen vill att vi minskar utsläppen med växthusgaser med 30% (från 1990 års nivå), så har flygets utsläpp fördubblats under samma period. Din lösning är att starta en ny civilflygplats, för att möta framtida behov. Min lösning är att i möjligaste mån försöka styra om ”konsumtionen” av transporter. Jämför med exemplet om biltrafiken i Stockholm, vars problem å ena sidan handlar om trängsel för bilister och å andra sidan om luftföroreningar: Om vi översätter din idé för Ärna till denna så skulle din lösning vara att bygga nya vägar, eller utveckla de befintliga, i innerstaden (för att möta bilisters behov av framkomlighet). Min lösning skulle vara den som nu genomförs, att med biltullar och utbyggnad av kollektivtrafiken försöka få människor att välja kollektivtrafik istället (för att möta behovet av ren luft och uppnå de miljömål som finns). Vi kanske alltså inte kommer längre än så, Mattias. Vi kanske får leva med att våra synsätt är olika: ditt som företagare är att tillmötesgå ett behov av flyg, mitt som politiker är att med politiska styrmedel försöka förändra behoven och få människor att efterfråga ett annat transportslag, alternativt flyga en gång mindre än vad de från början hade tänkt sig, för att möta de klimatpolitiska målen.

Mvh,

Elnaz Alizadeh
kommunfullmäktigeledamot (s)

tisdag 13 januari 2009

Här behövs det lite mer raka svar

För ett par dagar sedan ställde jag här på bloggen ett par frågor till Martin Wisell. Se inlägg och svar här.

Det som framkommer av Martins svar är, enligt mig, en del märkliga tankegångar, i synnerhet i skenet av de gällande transportpolitiska målen samt den kontinuerliga ökning som sker av framförallt resor med flyg till och från utlandet. Jag ansåg därför att Martin i ett mer offentligt rum borde få möjlighet lägga fram sin sanna agenda och med tanke på Stephen Schads uttalande för ett par dagar sedan ansåg jag att behovet av ett par svar vart än mer viktigt. I egenskap av VD för Uppsala Airport AB införde jag därför en insändare i dagens UNT.

måndag 12 januari 2009

Tänker Malmberg bygga landningsbana på Victoria?

Niklas Malmberg säger idag till landstingsrådet Eric Weiman att om inte Landstinget vill/kan vara kvar på Ärna så går det alltid bra att flytta tillbaka till Victoria (Brandstation söder om Uppsala). Det Niclas således tänker sig är följande:

Inget Civilflyg på Ärna som kan garantera flygplatsens långsiktighet, om eller när Försvarsmakten flyttar så får ambulansflyget flytta tillbaka till Victoria.

Det Niclas då även säkert tänkt sig är att bygga en ny landningsbana på Victoria (Kostnad för Kommunen och dig som skattebetalare c:a 500 milj. kronor) så att landstingets flygplan och andra landstingsflygplan kan landa där istället.

BRA JOBBAT!!!

söndag 11 januari 2009

2008 Rekordår för LFV, Arlanda växer!!!

Även om en trolig avmattning på grund av lågkonjunkturen ej syns än så finns det en rad intressanta aspekter i det faktum att LFV gör det bästa året sedan 2001. Framförallt, och kanske för att ta död på en myt som oppositionen gärna använder, det vill säga den att när inrikestrafiken går ner uppstår en plötslig överkapacitet på Arlanda. Jag och bolaget har å andra sidan hela tiden hävdat, så sent som föregående vecka på Elnaz blogg, att den kapcitet som faktiskt uppstår när inrikestrafiken nu minskar äts upp av en kontinuerligt ökad utrikestrafik, det vill säga volymen av passagerare på Arlanda växer allt jämt. LFV bekräftar detta.

Läs artikel här

fredag 9 januari 2009

Klara Besked Från Wisell

Martin Wisell levererar en klar och tydlig inriktning i dagens UNT. Han vill inte se en civil verksamhet på Uppsala flygplats . Men visst finns det frågetecken som Martin behöver räta ut, i synnerhet då en majoritet av de 190 000 invånare han representerar faktiskt vill ha en civil flygplats. Det visar såväl Uppsala Airports som UNT:s undersökningar som i dagarna publicerats.

Martin anser exempelvis att Uppsala kommun skall säga nej för att kommunen skall klara klimatmålen, men hur tänker han då? Att de invånare i Uppsala kommun eller besökare som ska till Uppsala kommun som annars skulle flyga via Uppsala, och som tvingas flyga via andra flygplatser i andra kommuner blir klimatneutrala? Släpper inte de ut koldioxid? Att påstå att de släpper ut markant mer för att de istället flyger från Uppsala är klart missvisande.

Om Martin riktigt noga rannsakar sig själv så bör han komma fram till att hans i UNT uttalade åsikt om möjligt låter vettig, men i realiteten saknar substans.

Pressmeddelande Från Uppsala Air!

Återger här nedan ett nyligen utskickat pressmeddelande...

Med referens till UNT:s ledare som tydligt ifrågasätter bolagets motiv (UNT.se fredagen den 9 januari 2009) så önskar Uppsala Airport AB framföra, om det ej tidigare och med all tydlighet framgått, att detta är en privatekonomisk satsning. Uppsala Airport AB har genom sina ägare adekvata resurser att såväl bygga som att driftsätta den civila verksamheten. Bolaget efterlyser således ej kommunens ekonomiska engagemang i någon form vad det gäller den operativa verksamheten på flygplatsen. Bolagets styrelse och ledning har tydligt markerat detta vid upprepade tillfällen, senast i ett brev till UNT:s ledare, som publicerades så sent som den 7 januari 2009. Bolaget stödjer följaktligen kommunens tidigare fastslagna linje att ej engagera sig ekonomiskt i bolaget Uppsala Airport AB eller dess verksamhet.

Bolaget har till Uppsala Kommuns styrelse den 8 december 2008 med all tydlighet dock påtalat vikten av att Uppsala Kommun samarbetar i en arbetsgrupp för att utreda synnerligt viktiga planeringsfrågor inför en kommersiell och planerad start 2010. Arbetsgruppen som redan har representanter från ett antal samhällsinstanser, däribland Akademiska Sjukhuset, Polismyndigheten, Regionförbundet, Försvarsmakten samt stadens hotellverksamhet skall ha som främsta uppgift att förbereda Uppsala som stad och destination för en civil flygverksamhet på Uppsala flygplats, ett omfattande och tidskrävande arbete, men även ett nödvändigt arbete som ej av någon part bör negligeras.

Då Uppsala Kommun kontrollerar och ansvarar för bland annat kollektivtrafiken, brandförsvaret samt stadens turistverksamhet genom bolaget Uppsala Tourism så anser Uppsala Airport AB det skäligt att även Uppsala Kommun medverkar i detta planeringssamarbete, i synnerhet av anledning att samtliga av dessa verksamheter blir direkt berörda av den civila verksamheten. Uppsala Kommun har efter bolagets skrivelse utsett en resurs som skall verka som koordinator mellan arbetsgruppen och olika berörda kommunala instanser. Bolaget anser att detta är en god lösning som ger en lätthanterlig arbetssituation i det fortsatta planeringsarbetet.

Det bör dessutom och för sakens skull understrykas att det finns tydliga EU direktiv för hur finansiering av flygverksamhet med offentliga medel får gå till samt att det i Sverige Ej finns några kända exempel på flygplatser som finansieras med kommunala medel, bortsett från de fall där kommun faktiskt äger del i flygplats eller då flygplatsen ligger i glesbygd och därför kan vara föremål för offentlig finansiering via så kallat statligt driftsbidrag. Inget av dessa scenarier går dock att applicera på den planerade verksamheten på Uppsala flygplats.

Ledarens slutsats att uppenbar risk föreligger att samarbetet framöver skulle kunna glida över i ett mer regelrätt ekonomiskt engagemang från Kommunens sida får, med bakgrund av ovanstående, följaktligen stå för dom.

Se även bolagets debattartikel från UNT (samma datum som ovan) PS. Om länk ej fungerar, sök på UNT

torsdag 8 januari 2009

Nya Positiva Siffror II


Även på UNT har man under dagen gjort en undersökning, resultatet är mycket lika det som publicerats i den undersökning Uppsala Airport släppte under morgonen.

Kl. 23.59 hade över 1300 personer röstat, omröstningen hade då pågått i drygt 12 timmar. 64,5% av läsarna svarade ja på UNT:s fråga. Mycket positivt!

Weiman Öppet Kritisk Till Malmbergs Strategi

I ett inslag på dagens ABC ger Eric Weiman svar på tal. Han säger bl.a. annat:

-Jag blr väldigt orolig när lokala politiker agerar på ett sätt som kan vara ett hot mot den verksamhet som vi bedriver, säger Weimann till ABC och drar en direkt parallell till att Akademiskas livsnödvändiga verksamhet kan stå utan hem om om planerna på passagerarflyg inte blir verklighet.

Se inslaget här

Ett inslag med densamma innebörd gick även under kvällen på TV4 Uppland.

Läs tidigare inlägg här

Och slutligen en punch i UNT

Mail till Malmberg

Kommunalråd Niclas Malmberg (mp) har idag fått ett mail. I skenet av dagens artikel i UNT fick han följande två påföljdsfrågor av mig.

Fråga 1: Är miljöprocessen samt utfallet i miljöprocessen betydelsefullt för Er, eller är ni endast intresserade av att förhala processen till nästa val?

Fråga 2: Om Länsstyrelsen ger grönt ljus för den av Försvarsmakten nu sökta verksamheten kommer ni då att respektera det beslutet?

Om eller när han svarar kommer jag att lägga upp svaret här!

Denna Artikel Har Tagits Bort

Nya Positiva Siffror

I snitt svarade 62,7% Ja i Uppsala under januari 2008, under november 2008 var motsvarande siffra 63,7%. Det är den sammanfattning som idag går att göra efter att Provos, på uppdrag av Uppsala Airport AB, under november 2008 genomförde den tredje och sista marknadsundersökningen. I hela länet var motsvarande siffra 74,8%. Största andelen Nej återfanns, precis som i januari 2008, i nordvästra stadsdelarna där 37% av de tillfrågade var negativa. Intressant att veta är att man inom nordvästra stadsdelarna ej är mindre benägna att flyga än på andra platser. Det är således inte flyget som företeelse man emotsätter sig, trots att de skribenter i grannskapet som figurerar i press gärna vill profilera saken så!

Till alla som menar att bolagets siffror ej skulle stämma med verkligheten kan gärna konsultera den web-fråga UNT lade ut i samband med att man publicerade nyheten om ovan nämnda undersökning. Kl 15.10 hade 653 personer klickat ja eller nej, resultatet vart identiskt med Uppsala Airports undersökning, 63% är för en civil flygplats,

onsdag 7 januari 2009

Inte Helt Oväntat...

Inte helt oväntat, så sa TV4 om Niclas Malmbergs utspel under dagen när han i sedvanlig ordning ratade Försvarsmaktens ansökan till Länsstyrelsen. En hel del kul kommentarer dök även upp i samband med Radio Upplands inslag (läs kommentarerna). Själv tycker jag Niclas får vända sig till Länsstyrelsen och klaga, inte stå i TV och tala om hur de skall hantera frågan. Till sist så uppger han i UNT att det i det närmaste finns en strategi att försöka fördröja processen till efter valet???

Han menar att ett maktskifte skulle omöjliggöra planerna. Är han säker på det? Kommer Socialdemokraterna verkligen att säga nej efter avslutad miljöprövning?

Malmberg är just nu upprörd på sin blogg över att jag anser att han utnyttjar den demokratiska processen för egen vinning. Självklart vrider han till det, menar att jag visar förakt för densamma. Jag åsyftar naturligtvis dock endast på hans i UNT uttalade strategi, som enligt honom själv går ut på att förhala processen och inte hans rätt att ta ställning.

Se även inslag på ABC

Ett Brev Till Elnaz

Hej,

Nu när du erhållit en kopia på beslutet från LFS, tänkte jag följa upp med en del argument. Du skriver att -Över tid så har inte frågetecknen om långsiktigheten, i mina ögon, rätats ut.

Med tanke på det relativt förvrängda tankar som finns samt den förvirrade debatt som förs gällande civilt flyg så kan jag förstå detta. Det krävs, till att börja med en djupare sakkunskap i frågan, bl.a. gällande den pågående och förväntade tillväxten på marknaden totalt, en tillväxt som bl.a. både Luftfartsstyrelsen och Luftfartsverket stödjer samt den förväntade utvecklingen de närmaste 15-20 åren.

Jag läste Per Holmberg (meteorolog på SVT) uttalande i UNT för ett par dagar sedan gällande framtiden. Han sade något i stil med att “...om 10 år flygs det inte civilt från Ärna och Arlanda är fortfarande en storflygplats...” Det första vi således bör reda ut är vilken disciplin vi väljer att leva efter:

-Inget flyg alls! Utlandssemester vart 15:e år ala Klimataktion och Andreas Malm
-NIMBY, Flyger gärna men bara över någon annans bakgård...
-Flyger gärna på semestern, ibland även i jobbet. Ser gärna en utveckling av det civila flyget i Sverige och möjlighet till en förbättrad internationell tillgänglighet för Mälardalsregionen.

Det andra vi bör ta fasta på är att Uppsala flygplats i första hand ej är en flygplats för Uppsalabor. Det är en flygplats för att förbättra den internationella tillgängligheten för hela den svenska huvudstadsregionen samt södra Norrland.

Låt oss för en sekund anta att branschkännare och experter (LFS/LFV/ACI etc) har rätt, flygmarknaden i norra Europa, och därmed huvudstadsmarknaden i Sverige kommer att fördubblas till 2020. Detta innebär de facto att det Arlanda vi idag känner kommer att ha grav kapacitetsbrist. Att hoppas på att en sjunkande inrikestrafik på Arlanda skall generera en överkapacitet är alltså inte realistiskt. Den kapaciteten äts snabbt upp av en kontinuerligt ökande utrikestrafik. Låt oss därtill inräkna att huvudstadsmarknaden i dagsläget har 2 aktiva och understödjande flygplatser, varav en ligger 11 mil söder om huvudstaden (Skavsta med 2 milj passagerare) samt Stockholm Bromma (1,8 milj) som mer än någonting annat är en affärsreseflygplats, utan möjlighet till expansion. Den tredje flygplatsen, Västerås har en underordnad roll med en passagerarevolym som understiger 200 000, detta på grund av att få operatörer vill expandera sin verksamhet där.

I en framtid finns det alltså skäl att att ta tillvara och upprusta resurser likt Uppsala, det är detta Luftfartsstyrelsen med sitt beslut vill uppnå. Märk även att Luftfartsstyrelsen genom sitt beslut att utpeka Skavsta och Uppsala som nya nationella civila riksintressen även ger upp ett ej preciserat riksintresse i södra Stockholm för en ny storflygplats.

När Uppsala Airport bestämde oss för att satsa på Uppsala fanns dessa tankar i bakgrunden, de har under de senaste åren utvecklats kraftigt och dessutom fått bekräftelse från en rad håll. Det vill säga att människans lust att resa ej kommer att avta, alternativ kommer att finnas i högre utsträckning än tidigare till flyg, framförallt på inrikesmarknaden men det kommer att dröja många år innan flyget får en rejäl konkurrent på sträckor längre än 100 mil samt att ett ökat internationellt resande till och från vår huvudstadsregion resulterar i ett ökat behov av bankapacitet.

Det finns en rimlighet rent privatekonomiskt att alla får tillgång till en mer konkurrensutsatt marknad, lågprisflyg eller ej. Det kan vara värt att begrunda det faktum att bara för att vi avser driva en lågprisflygplats så innebär detta ej nödvändigtvis att det bara flyger lågprisflyg därifrån, det är snarare ett antagande från andra. Bolagets bedömning är att Uppsala flygplats mycket väl kan bli en attraktiv produkt även för många affärsresenärer, i synnerhet då vi kommer att premiera frekventa flygkunder som garanteras snabb hantering, från att de anländer till flygplatsen till att de faktiskt sitter vid gaten. Rent samhällsekonomiskt finns det stora vinster i att samverka mellan privata och statliga driftsorganisationer, att ta tillvara på samt utveckla befintlig infrastruktur och inte minst säkerställa långsiktighet för befintliga samhällsintressen som redan nyttjar flygplatsen, en garanti som saknas idag. Det är således ingalunda säkert att Försvarsmakten tar ett fullt ekonomiskt ansvar för Uppsala flygplats och dess drift, även inom en överskådlig framtid kan en förändring komma. Det finns en god anledning till att man träffade en ekonomisk uppgörelse med bolaget under 2007.

När Du nämner att det är otidsenligt med lågprisflyg kan vara värt att minnas att bolag som Ryanair och Easyjet, bolag som idag presterar bättre än de flesta, fick sitt stora genombrott i den förra lågkonjunkturen. Den nedåtgående spiral vi nu befinner oss i kommer att föra med sig en liknande utveckling. Historiskt sett, de senaste 40 åren, så har flygbranschen gått upp och ner, ordentligt ner ibland, men trenden har hela tiden pekat uppåt och tillväxten har legat på c:a 4% per år i snitt, det finns inga indikationer på en avmattning. Uppsala flygplats kan komma att få en signifikant roll på huvudstadsmarknaden. Tänk på att Skavsta, beläget i skogarna söder om Stockholm, drar över 2 miljoner passagerare 2008. Det var ingen som trodde på det för 10 år sedan. Personer inom dåvarande Luftfartsverket skrattade åt dessa befängda planer. Jag kan försäkra dig att ingen, förutom Nyköpings Kommun, med utgifter som delägare till trots intjänar miljontals koronor på verksamheten, skrattar idag.

Uppsala flygplats, har till skillnad från Nyköping, en rent geografisk framskjuten position på huvudstadsmarknaden men även vad det gäller närhet till industrier och universitet samt närhet till en stor befolkningsmängd om 1,7 miljoner. Många av dessa åker till Skavsta, Arlandas närhet till trots för att inte tala om alla de som reser in till Skavsta men ska till Stockholm.

Att vi i dagsläget inte kan tala om vilka operatörer som visar intresse för Uppsala tror jag säkert att du egentligen förstår. En trygghet, eller säkerhet för dig bör dock vara att Faros Infrastructure Partner, som en av Europas mest erfarna investerare valt att satsa på Uppsala, en chans flera städer i Europa skulle betala för att få. Deras “know-how” och professionalism bör vara (om inte annat i kombination med vad Luftfartsstyrelsen anser) en god indikator på att detta är en hel del mer än det luftslott Du påpekar.