fredag 30 januari 2009

Spar utan Krympning...

När denna dag är över så vet vi vad ÖB har lagt fram till sin Regering. Nu ligger bollen hos dom som verkligen bestämmer. Självklart är det viktigt för hela huvudstadsregionen att flygvapnet har en närliggande och fungerande bas att landa och starta ifrån, det kan också därför vara viktigt att samverkan i större utsträckning, mellan privata och publika intressen fungerar även i Sverige. PPP (Public Private Partnership) är ett brett begrepp och kan innefatta såväl infrastruktursatsningar till daghemsverksamhet.

Jag kan riktigt sakna F-16, kraften i det svenska flygvapnet och Viggarna som steg snabbt och högt. Under decennierna efter andra världskriget anlades ett otal flygplatser i delvis försvarssyfte. Enbart i terrängen kring Uppland så kan man utan problem hitta landningsbanor med tillhörande taxibanor som med dagens prissättning skulle kosta hundratals miljoner styck att bygga. Det låter sig helt enkelt inte göras längre! I dag har vi ett försvar som sedan många år fått finna sig i en allt jämt krympande kostym.

Skulle det visa sig att Regeringen, alla varning signaler till trots, tillskjuter Försvarsmakten mer medel, och att denna negativa nedåtgående spiral stoppas upp så har Försvarsmakten allt att vinna på att även nationellt och precis som i fallet Uppsala bredda sitt samarbete med samverkande civila/privata intressen. Att fördela bördan av driftskostnader är ett sätt att spara utan att krympa kostymen!

Inga kommentarer: