fredag 2 januari 2009

Stor Okunskap Färgar Politikens Uppfattning?

Visst skulle det vara fantastiskt om alla tyckare var bra på mycket, sanningen återspeglar sig dock i debatten. Det lär man sig om man tittar närmare på diskussioner som förs inom ett område man själv behärskar bättre.

UNT:s ledare, som ofta är bra och framförallt saklig, rörde till begreppen ordentligt när man helhjärtat skickade en signal in i stadshuset om att kommunen ekonomiskt ej borde stödja en civil verksamhet på Ärna.

I all enkelhet ser det ut som följer, så länge en flygplats inte ägs av en kommun (helt eller delvis) eller ligger i en glesbygd och därför har rätt till så kallat statligt driftsbidrag så finns det inget känt exempel där en flygplats faktiskt erhåller skattefinansierat ekonomiskt stöd. Det är dessutom inom EU mycket hårt reglerat och betraktas som otillåtligt och så länge Uppsala Kommun inte är delägare i Uppsala Airport AB så lär det därför inte komma på fråga att Uppsala Kommun skulle tvingas att infinna sig i en sådan situation.

Ett privatägt bolag som befinner sig i en eventuell ekonomisk kris vänder sig till sina ägare, eller lånar pengar där det är förmånligt.

Bolaget bakom den civila satsningen, Uppsala Airport AB, har sedan starten 2004 sagt nej, det finns inget intresse från bolagets ägare att ha något ekonomiskt samröre med Uppsala Kommun vad det gäller drift och underhåll. Den främsta anledningen är att en privat ekonomisk struktur är flexiblare, det finns därför klara operativa fördelar med en privat kontrollerad civil verksamhet.

Om 10-15 år då? Ja det får väl tiden utvisa. Det är i sig en stor myt att Skavsta kostar delägaren Nyköpings Kommun en massa pengar varje år, Nyköpings Kommun tjänar miljoner från verksamheten på Skavsta om ni tittar på nettot, inkluderat skatteintäkter etc. Skulle det i framtiden visa sig att Uppsala Kommun, av i dag okänd anledning, vill ta över driften av Uppsala Flygplats och den civila verksamheten, så lär det som allting annat vara en ekonomisk kalkyl som ligger till grund för vad än beslutet må vara och inget annat.

Inga kommentarer: