onsdag 25 november 2009

Gällande kvällens hearing

Timmen noll i Ärnafrågan närmar sig och kvällens “hearing” (motsvarande förhandling i miljödomstolen) ger berörda parter en sista chans att säga sitt.

Gänget bakom Flyglarm tillsammans med, främst Niclas Malmberg (mp), oppositionen har mobiliserat i dagar nu, senast på debatt i dagens UNT. Det handlar om att fylla de drygt 270 stolarna i auditoriet till bristningsgränsen. Det gäller att visa massivt motstånd. Oavsett mängd av åhörare så kommer mötets ordförande har en grannlaga uppgift framför sig. Som tidigare konstaterats så går inte “nöjda” människor, det vill säga ja-sägare, i någon större skara på denna typ av möten så de högljudda protesterna mot Ärna lär eka i salen oavsett.

Fördelar har så sent som idag i UNT ställts mot nackdelar, det är dock få av dessa argument som är användbara på kvällens hearing. På kvällens tillställning ska försvarsmakten redogöra för sin ansökan, inte tala om alla nya arbetstillfällen eller skatteintäkter. Skaran av åhörare bör på samma sätt beakta att argument som att Arlanda ligger 20 minuter bort (något få förnekar), att den sökta verksamheten kommer att fördubbla kommunens koldioxidutsläpp (vilket ej är sant) eller att verksamheten kommer att kosta kommunen flera hundra miljoner per år (en fråga som vid det här laget torde anses vara slutdiskuterad) ej har någon bäring på det som ska avhandlas.

Åhörare bör istället se mötet som en möjlighet att ställa frågor till den sökande vad det avser exempelvis buller eller utsläpp till vatten, eller ifrågasätta slutsatser i ansökan med välgrundade och sakliga argument. Framförallt bör åhörare betrakta mötet för vad det är, det vill säga icke ett fora för osakligheter, smutskastning och vad som främst kan jämföras med verbal huliganism, något som för övrigt varit signifikativt för oppositionen under de senaste tre åren.

Inga kommentarer: