fredag 4 januari 2008

Kollar Du Oljan?

Den numera världsberömde oljeexperten Kjell Aleklett stod i radion i morse under rubriken att han var emot Ärna och sade något om att oljepriset inte kommer att gå ner och att det råder brist på olja. Finns det någon som säger emot? Trodde inte det. Men vad detta har med en för många mer närliggande flygplats i Uppsala samt flygplatsbolaget Uppsala Air AB att göra kan nog ingen förstå.

- Vi skall nog hålla oss till Arlanda, säger Kjell Aleklett under sändningen.

Denne Kjell Aleklett har nog missförstått det mesta gällande flygplatsbolagets idé. Möjligtvis tror han att Uppsala Air AB själva skall bedriva flygbolag och därför med gällande oljepris och av hänsyn till bolagets slantar ville ge "gossarna" ett litet tips.

Slutsats: Om flygbolagen trafikerar Arlanda eller Uppsala lär inte ha någon större påverkan på oljan, priset, tillgången och ej heller åtgången. Det lär bli upp till världens flygbolag att betala vad oljan kostar om dom vill fortsätta flyga.

6 kommentarer:

Jonas Ericson sa...

Crude Awakening (snabbspola fram till 1:15:05)

Lång länkadress (copy and paste).
http://video.google.com/videoplay?docid=-703701197044020456&q=A+Crude+Awakening&total=179&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=3

Jonas Ericson sa...

Länkadressen var tydligen för lång. Gå in på http://video.google.com och sök "A Crude Awakening".

Mattias Sjölund sa...

Hej,

Denna länk verkar inte fungera i någon skepnad, du kanske vill vara vänlig att i ord beskriva innehållet samt även eventuellt beröra om det har med världens oljetillgångar att skaffa.

Mattias

Jonas Ericson sa...

Hej!

Det är en dokumentär(1 hr 23 min)som handlar om vårt samhälles svarta blod och vad som händer när trycket i dess omlopp börjar sjunka.

Filmen i dess helhet finns på google video.

Mattias Sjölund sa...

Intressant, jag har dock hört herr Aleketts idéer kring detta tidigare och tror i sak han har rätt vad det gäller oljan (dock inte lika imponerad av hans insikter i flygbranschen). Skall försöka kolla videon du föreslår. Är i övrigt fullt övertygad om att vårt samhälle utvecklar andra hållbara lösningar innan detta "grymma uppvaknande" sker. Oavsett om det handlar om alternativa bränslen till flyg, andra typer av framdrivningssystem eller galet snabba tåg!

Mattias

Jonas Ericson sa...

När det gäller den gigantiska strukturomvandling som vi står inför så har George Monbiot skrivit en bok där han ingående analyserar hur detta skulle kunna gå till. Dvs hur vi kan skapa ett mer eller mindre fossilfritt samhälle med den teknik vi har idag. Till de flesta sektorer finner han att det går att frambringa alternativa lösningar, förutom en och du vet säkert vilken.

Dagens boktips:
Heat
How to Stop the Planet Burning
av George Monbiot