fredag 12 september 2008

Alliansens Klimatmål mer Ambitiöst än Klimataktions

I dagens UNT hade Klimataktion en debattartikel som undertecknats av flera välkända lokala politiker, däribland Ilona Sz Waldau och Niclas Malmberg. Vi finner även Mikael Malmeus, som tidigare var en del av nätverket Klimax som under 2007 gjorde sig kända för, ska vi säga lite ljusskygg, verksamhet på bl.a. Bromma Flygplats.

I debattartikeln ställer man stolt upp sitt handlingsprogram i punktform, inte helt otippat är såväl Kött som Flygplats och Fullerö non grata men det riktigt intressanta är att författarna rejält skruvat ner ribban från tidigare uttalade mål vad det gäller sänkningar av Kommunens samlade koldioxidutsläpp. Enligt programmet kräver Klimataktion att utsläppen skall sänkas med 4% per år fram till 2020 vilket enligt författarna skall ge en sänkning med totalt 40%. Inget kunde dock vara mer fel! Med en normal befolkningstillväxt ger en sänkning av 4% per år ett faktiskt utsläpp per invånare motsvarande 4,1 ton år 2020. (År 2002 var utsläppet i Uppsala Kommun 4,2 ton/invånare och år 1990 var motsvarande siffra 4,5 ton/invånare).

Sammanfattningsvis medger Klimataktions program en sänkning med endast 10% av Kommunen och dess invånares samlade utsläpp av koldioxid räknat från 1990 års nivå till år 2020 (Alliansens motsvarande mål är 30%). Som sagt det gäller att kunna både räkna och tänka innan man talar och inte bara hojta!

3 kommentarer:

Mikael sa...

Annars är det ett tips att lära sig läsa innan man hojtar. Klimataktion har som mål att minska utsläppen med 40 procentenheter till 2020. Kan det sägas tydligare?

Mattias Sjölund sa...

Du är rolig du... Det är självklart att ni avser 40%, men då kan man inte skriva 4% per år. Matematiken går inte ihop! Det är klart att jag måste få ha lite roligt, eller anser ni att folkmängden inte skall öka? Då blir nämligen er ambition med 4% per år lite mer korrekt.

Mikael sa...

Du får hemskt gärna ha roligt. Men vi har inte sagt något om att utsläppen ska minska 4% per person. Utsläppen från kommunen ska minska, är tanken.