onsdag 17 september 2008

Politiker i Regionförbundets Styrelse Handlar Fel

De politiker som åtager sig ett uppdrag att ingå i Regionförbundets styrelse och fullmäktige bör sätta regionens bästa i första rummet, istället har det visat sig att flertalet politiker i opposition väjer att gå det egna lokala partiets ärenden, detta till trotts att sakfrågan kan gynna exempelvis de övriga kommunerna i länet och därmed regionen i stort. I förlängningen ligger det i farans riktning att man förvränger förutsättningarna för verkställighet av viktiga regionala frågor till förmån för kampen om de lokala väljarna.

För att exemplifiera hur politiker agerar i egenintresse när styrelsen för Regionförbundet i Uppland sammanträder refererar jag till ett remissvar som tillställdes Kommunstyrelsen under sommaren i riksintressefrågan. Efter att nationens tillsynsmyndighet i luftfartsfrågor utpekat Uppsala Flygplats som riksintresse utställdes frågan på remiss av Länsstyrelsen. Bland mottagarna till remissen fanns Regionförbundet. Frågan gällande en flygplats i Uppsala är knappast kontroversiell i vare sig Östhammar, Tierp, Håbo, Enköping eller Knivsta. Enskilda finanskommunalråd och företrädare för såväl Östhammar som Knivsta har i bland annat UNT ställt sig positiva till en civil utveckling av Uppsala Flygplats, det socialdemokratiska finanskommunalrådet i Tierp har även han bekräftat att det för Tierps räkning finns stora fördelar för Tierps Kommun om och när en civil flygplats i Uppsala kommer till stånd. Här föreligger således ett regionalt intresse samt att Luftfartsstyrelsen med hela handen vidtalat flygplatsens vikt för det civila flyget och den samlade flygplatskapaciteten i regionen.

Dessa fakta till trotts använder exempelvis Lena Hartwig sin röst till att följa sin lokalpolitiska agenda och reserverar sig således emot Luftfartsstyrelsens utpekande, inte av regionalpolitiskt förnuft utan för att tillfredsställa det lokala partiets inriktning, som förövrigt går stick i stäv med andra viktiga socialdemokratiska röster i länet och dessutom de fastställda transportpolitiska målen som Persons regering varit med och tagit fram. Vad är rätt eller fel i detta agerande? En person påtalade för mig att det vore kortsiktigt om en och samma politiker hade två agendor, det finns å andra sidan belägg för att kunna påstå att en politiker måste besitta egenskapen att skilja på vilken roll man har. Lokalapartistiska åsikter bör således åsidosättas till förmån för den regionala utvecklingen. Det är föga troligt att Socialdemokraterna i Uppsala reserverat sig emot om flygplatsen låg i en annan del av länet.

Inga kommentarer: