onsdag 7 maj 2008

Nära Ögat?

Ingenting är beständigt, det som finns tillhands idag kan vara borta i morgon. I Uppsala har dock den läxan tagit sin tid att sjunka in och i vissa fall har kanske insikten ännu inte tagit skruv. En gång i tiden fanns Pharmacia, en symbol för Uppsala. Dess kvalitet och framgångar ledde till ett varumärke vi i Uppsala kände stolthet för och när gäster från utom socken besökte staden på 70-talet var Pharmacia garanterat något de fick höra talas om. I dag är Pharmacia ett minne blott och det skall i all rättvisa sägas att många nya industrier vuxit upp i dess ställe men det är inget vi ska eller kan förutsätta fortsätter i all evighet. Akademiska Sjukhuset är likt det forna Pharmacia ett varumärke som skänker Uppsala tyngd, Ångström och andra industrier som GE Healthcare likaså. Staden växer så det knakar men inom en framtid av ett par år kan detta upphöra om inte politiken kan enas i viktiga nyckelfrågor.

Uppsala behöver dessa institutioner och företag för att fortsätta växa, utan arbeten och med borttappade möjligheter stannar utvecklingen. En annan och oönskad konsekvens av detta är att det riskvilliga kapitalet kommer att lysa med sin frånvaro, få om några industriella fonder och investerare, ej heller internationella bolag, kommer att känna intresse i att placera pengar i en stad som så flagrant slarvar med sina tillgångar. Detta bör i än större utsträckning vara en tid som istället genomsyras av krafttag för fortsatt tillväxt, där tydligt ledarskap blir synonymt med vår stad.

Nu ser det ut som att Akademiska Sjukhusets avtal säkerställs, en motsatt handling där exempelvis Akademiska nedmonteras bevisar att ingenting är heligt och med en sådan mentalitet vad talar då emot att exempelvis Universitetet eller något annat av stort samhällsintresse inte kan gå ett liknande öde till mötes om ett antal år? Osannolikt? Knappast!

Inga kommentarer: