onsdag 21 maj 2008

Miljöpartiets 800 miljoner, en bra början men sen då?

Miljöpartiets skuggbudget har idag presenterats. Bland annat har anslag på 800 miljoner kronor gjorts för spårbunden trafik. Detta är en god början, men hur har de tänkt att finansiera detta projekt egentligen, ett projekt som åtminstone kommer att kosta 1,5 miljarder? Det finns god anledning att anta att en delfinansiering från staten förmodligen kommer att dröja, kanske både 7 och 10 år. En PPP lösning skulle däremot lösa situationen inom en betydligt kortare tidsram, kanske redan inom tre till fyra år och därför avsevärt mycket snabbare bidraga till att luftkvaliteten i innerstaden kraftigt förbättrades.

Av deras skuggbudget framgår även att man vill att uppsalas invånare, att vi som bor här skall ha förtroende för demokrati för att i samma dokument förtrycka den demokratiska ordningen genom att på olika sätt försöka sätta stopp för Uppsala Flygplats (6 ggr) och Fulleröprojektet vid 2 tillfällen. Detta skall ske genom mer eller mindre kluriga direktiv till olika nämnder, bland annat byggnadsnämnden! Hur definierar Miljöpartiet egentligen ordet demokrati?

2 kommentarer:

Mikael sa...

Man kan ha olika definitioner av demokrati, men en sak är fullständigt klar: Om kapitalstarka intressen styr före folkvalda så är det INTE demokrati. Därmed inte bevisat att folkviljan skulle vara emot Fullerö eller Ärna, vilket ju både ni och Klimax kommit fram till i olika opinionsundersökningar. Man borde dock ställa fler följdfrågor innan man kan anse sig ha koll på folkviljan - vill man till exempel ha en flygplats och ett köpcentrum om det visar sig att det får stora negativa konsekvenser för klimat och närmiljö? Den frågan har vi inte ställt ännu.

Mattias Sjölund sa...

Demokrati är demokrati. Politiker är inte folkvalda, de är valda av sina respektive partier, däremot är politiska partier folkvalda. I en demokratisk god ordning skall exempelvis vilken part som helst ha rätt att få ett planärende prövat, inte manipulerat. Det Miljöpartiet faktiskt ordagrant föreslår är en klar förvrängning av demokratin. Det är ett skräckscenario för samtliga medborgare när en person eller ett parti agerar så maktfullkomligt. VAd hade hänt om Mp suttit i majoritet? Då hade våra rättigheter helt sopats under mattan till förmån för vad ett 10-tal, ej folkvalda, personer tycker och tänker.