onsdag 21 maj 2008

Miljöpartiet Struntar i Jobbtillfällen (UNT Debatt 21/5 2008)

Svar till Miljöpartiets Debattartikel 15/5 2008

Niclas Malmberg och and ra företrädare för miljöpartiet vill stänga Uppsala Flygplats för gott och därmed ge plats för fler bostäder. De väljer därmed att bortse från de tusentalet viktiga arbetstillfällen som går förlorade. Miljöpartiet skic kar även en signal om att det för dem är likgiltigt att en nedmontering av Uppsala Flygplats även innebär slutet för Akademiska Sjukhusets flygande intensivvårdsenhet, i synnerhet ambulansflyget som är beroende av landningsbanorna. Export av sjukvård försvåras eller omöjliggörs och även här finns många arbetstillfällen som skulle utsättas för risk.

Miljöpartiet väljer även att bortse från att Luftfartsstyrelsen utpekat Uppsala Flygplats som ett civilt riksintresse för att tillgodose inte bara det civila flygets utveckling i dag utan även om 20 år. Grunden till detta utpekande är givetvis att bankapaciteten i Uppsala inom en kort framtid kommer att behövas för att säkerställa effektiva flygtransporter till och från vår region, i synnerhet till och från Europa. Det befintliga bansystemet i regionen klarar inte att tillgodose de behov som uppstår på en alltjämt ökande flygmarknad. Klara indikationer på en fördubbling av dagens volym redan 2020 finns från flera håll.
Flygindustrin tar redan i dag ett stort miljöansvar och från 2012 kommer även den att innefattas av handeln med utsläppsrätter. Det är föga förvånande att miljöpartiet är av denna inställning, men för oss andra som bor och lever i Uppsala kommun och i norra Mälardalen är kanske även utveckling och tillväxt viktigt. Utan nya arbetstillfällen och goda kommunikationer står vi handfallna inför framtiden, oavsett vad den för med sig.

Vi måste bevara och förvalta en redan i dag viktig infrastruktur, att rasera och förstöra den kan knappast klassificeras som en hållbar utveckling oavsett partitillhörighet.

Mattias Sjölund
vd Uppsala Air
UNT 21/5 2008

Inga kommentarer: