söndag 9 november 2008

Förespråkar Klimataktion Klimatterrorism?

Klimatdebatten på UNTs insändarsida fortsätter i vanlig stil, ett skyttegravskrig mellan Jonny Fagerström å ena sidan och Mikael Malmaeus & Co å andra sidan. I dagens artikel skrev Fagerström om något som jag funderat mycket på under senare tid, terrorsim med miljö som förtecken, det vill säga hur långt är vissa individer och grupperingar beredda att gå för att få oss att sluta köra bil, flyga eller köpa kött?

Jag såväl som det företag jag är delägare i, andra företag och företagsledare inom exempelvis flygindustrin, ägare av stadsjeepar eller helt vanliga köttkonsumenter är alla potentiella mål för sabotage. I vissa fall eventuellt även mål för attentat som i värsta fall kan visa sig bli fatala. Det kan givetvis låta vansinnigt, men det är knappast osannolikt. Undertonen finns redan där, och följer ni bloggar och inlägg på exempelvis arbetarens klimatblogg så går det att skönja ett starkt rotat hat. Det finns så klart rädda och förvirrade ungdomar som gärna aspirerar, som ohejdat låter sig ledas av äldre personer och där aktioner mot exempelvis Bromma är att betrakta som de minst allvarliga förseelserna. Inom dessa grupperingar talas det givetvis om hur man bäst stoppar ett taxande flygplan, eller en rullande bil, men säkert diskuteras även betydligt allvarligare aktioner. Följande citat är från avsändaren Anders, som deltagit i en diskussion om just miljö och terrorism på nätet, “flygplan släpper ju ut ännu mer CO2 än jeepar. Då kunde man ju tänka sig lite attentat mot flygplan också?.....Det borde lära dom där klimatsvinen en läxa”. Nu menar jag inte att denna avsändare faktiskt avser att genomföra ett attentat, men det reflekterar att det finns ett tankesätt inom dessa grupperingar som är klart samhällsfientligt.

Nästa fundering hos mig är att hur våra folkvalda kommunalråd och kommunalpolitiker kan anse att det är lämpligt att samverka med dessa personer och organisationer. Såväl Niclas Malmberg (mp) som Ilona Sz Waldau (v) skrev så sent som för två månader sedan under en debattartikel i UNT tillsammans med andra företrädare för Klimataktion, en förening som Andreas Malm varit med och grundat och sitter i huvudstyrelsen för, densamme Malm som på sin blogg och under rubriken “Terror Efterlyses” återger en text som går ut på att terrorism är den mest effektiva form av politisk handling som står individen till buds i den moderna världen. Kommunfullmäktigepolitikern Emma Wallrup (v) sitter enligt Klimataktions hemsida i styrelsen för klimataktions Uppsala sektion. I vilket syfte då? Delar hon de ideologier Malm återger på sin blogg?

Inga kommentarer: