torsdag 27 november 2008

Varför tror politiken att Uppsala är immunt?

Det har i dagarna från flera politiker indikerats att Uppsala är immunt mot lågkonjunkturen och dess effekter på framförallt arbetsmarknaden. Att Uppsala må vara sent i sin påverkan i förhållande till traditionella industristäder är kanske inte så märkligt men en fortsatt nedgång kommer givetvis få grava konsekvenser även i de övre lagren av högutbildade och akademiker. Riskkapital kommer att bli allt sällsyntare under 2009, det innebär att verksamheter utan kassaflöde och reella tillgångar endast kan förlita sig på att ragga pengar på lånemarknaden, vilket å andra sidan kommer att bli svårt om det handlar om patent och andra mer osäkra tillgångar. Den till trots stora grupp av personer i Uppsala som arbetar inom serviceyrken kommer dock drabbas hårdast, och det kommer att ske. Om inte idag så kommer det att ske i morgon och i vart fall före 2010. Det är en mycket klen tröst för dessa att vissa anser att Uppsala inte drabbas lika hårt.

onsdag 26 november 2008

Till "Skattebetalare" i Uppsala

Personer som kallar sig “Skattebetalare i Uppsala”, vilket klart framgår är desamma personer som även kallar sig Flyglarm, Nätverk Mot Ärna etc. har tillskrivit stadens politiker i Kommunfullmäktige med ett brev som bygger på samma argument som Volk, Hylander och denna lilla grupp av konstant roterande skribenter på insändarsidan i UNT framfört de senaste åren. Således inget nytt.

1. Arlanda ligger 20 minuter från Uppsala!

Ja det är ett obestridligt faktum att Arlanda ligger en bit söder om Uppsala och lite beroende på färdmedel, exempelvis tåg, så kan man nå Arlanda på c:a 20 minuter. Jag borde veta, jag flyger därifrån flera ggr per månad.

2. Vem behöver en flygplats i Uppsala?

Ingen enl. denna grupp av radikala antagonister. Detta till trots att näringslivet, via Handelskammaren och Företagarna, Akademiska Sjukhuset via sjukhusledningen och Flygvapnet via sin blotta närvaro intygar motsattsen. En mycket stor mängd människor som Arlandas närvaro till trots faktiskt åker till Skavsta är heller inte obetydlig. Dessutom, från vem fick de uppgiften om att lågprisbolag, eller vad de nu vill kalla det, inte tillgodoser affärsresenärernas behov? Det stämmer helt enkelt inte. Flera av dessa bolag har 30% eller mer affärsresenärer.

Efter att framställt dessa sakliga slutsatser, och då argumenten tryter går man på personen bakom den samhällsfientliga idén... Det vill säga moi. Faktum är att 75% av brevet handlar om mig, med undantaget att man på sidan två valt att sammanställa en del lösrykta slutsatser från en så kallad flygexpert publicerade på flyglarms hemsida tidigare i år.

Brevet fortsätter sedan som tradionen bjuder med ifrågasättandet av mig, mina motiv samt min kompetens och så vidare. Inget nytt under solen således, när skall de komma med nya hårresande argument???

Kortfattat så kommer hela innehållet i brevet på skam, i synnerhet då “Skattebetalarna” avstår från att framträda med namn. Ryggradslöst, minst sagt. Inget är väl så enkelt som att presentera osakligheter och skvaller anonymt. En anonym källa av denna kaliber skulle fortsatt kunna hävda att jorden är platt, och det utan att skämmas. Som skattebetalare i Uppsala får jag nog lov att protestera ; )

Emilson Har Bollen!

Ibland, även om man inte bör göra en vana av det, så är det skönt att bara peka på någon, en viss person eller organisation som helt enkelt säger rätt saker, säger saker man själv tänker. Så är nu fallet med Peje Emilsson. Läs följande reportage

måndag 17 november 2008

Flyg, Flyg, Det är Flygets Fel!

Kvällens dokumentär 2020 på SVT hade jag ringat in i planeringen reda förra veckan, på dagens agenda stod Flyget och miljön. Programledaren Anders Nord gjorde sitt bästa att bringa reda i djungeln, en djungel som inte minst de svenska ideella miljöorganisationerna bidragit att skapa. Där allt i från 10% till 50% av koldioxidutsläppen påståts häröra från flyget (Kom ihåg nu att FN:s Klimatpanel slagit fast att flyget står för 3,5% av världens samlade utsläpp inkl. kondens, koldioxid etc). En stor del av programmet kom att handla om nya bränslen och lättare plan, som jag tidigare angivit på denna blogg går det att redan idag använda blandningar av biobränslen och traditionella bränslen, Boeing rekommenderar 30%, tyvärr finns ännu ingen tillgång på marknaden, dock efterfrågan. Tekniken är alltså klar. Angelica Hull, verksam på KTH i Stockholm, som i 15 år arbetat med att lösa problemet tror att det år 2020 är kommersiellt möjligt att köpa bränsle tillverkat av restprodukter från mat och skogsindustrin, tillskillnad från flygets värsta antagonister så anser hon även att det finns nog med resurser från dessa källor.

Flygindustrin som i programmet representerades av flertalet personer ger precis som svenska Luftfartsstyrelsen en bild om att flygresandet kommer att fördubblas till 2020 talar idag om två starka utvecklingsområden, det ena bränslet, det andra vikten. Moderna flyg bränner idag i snitt 0,3 liter/mil och passagerare. Ett flygplan med 80% beläggning har ett utsläpp av koldioxid motsvarande 0,97 gr/kilometer och person. Dock så dyker det, förr eller senare, i ett sådant här program upp ett och annat galet inslag. Andreas Malm, som för all del framför en intressant tes om personliga utsläppsrätter fortsätter sitt manglande om hur vi måste sluta flyga helt. Nu framgick det tyvärr inte med samma tydlighet vilka intressen Andreas företräder, till skillnad från exempelvis representanterna från Airbus. Om tittarna fått klart för sig att detta är mannen bakom Klimataktion och arbetarens klimatblogg så kanske hans budskap kommit i ett annat ljus. Malm vill inte ha något flyg och på chatten efteråt fick jag möjlighet att ställa följande fråga:

Min fråga: Andreas idé om koldioxidkrediter är intressant. Hur tror han samhället skall fungera med att fullständigt avskaffa ett transportmedel som 1 miljard resenärer använder varje år?

Malms svar: Om man ser på flyget i global skala är det en extremt liten andel av mänskligheten som har tillgång till flyg. T.o.m. i ett av världens mest flygtäta länder, Storbritannien, har hälften av befolkningen aldrig satt sig på ett flygplan! Majoriteten av mänskligheten klarar sig alltså utan flyg, och det finns ingenting som säger att inte samhället i sin helhet skulle kunna göra det heller. Däremot VET vi med all säkerhet att ingenting är möjligt - inget samhälle, ingen turism, inga semestrar eller upplevelser över huvud taget - om vi inte har en biosfär som fungerar och låter människor leva (se bara på Kalifornien i denna stund!). Flyget förstör förutsättningarna för liv.

Nå, det var svar på tal det ; ) Om vi börjar med den övre delen av svaret så har det i sak ingen betydelse hur stor del av mänskligheten som flyger, den del som faktiskt gör det flyger i huvudsakligen av två orsaker, de arbetar eller skall ha semester. Oavsett motiv så finns det mottagare under resans gång och/eller på destinationen (oftast ett stort antal) som har ett jobb tack vare att denna resa genomförts. Mänskliga relationer bygger på att faktiskt mötas, virtuella möten till trots, eller kommer farmor att nöja sig med att titta på barn-barnen genom en i-cam i framtiden? Vår globala ekonomi bygger på kommunikationer, självklart skall vi åka så mycket tåg det går, men vi kommer inte undan det faktum att tåg på sträckor över 60 mil idag är ineffektivt och även med höghastighetståg så kommer flyget ändå att vara tongivande för en lång tid framöver för kommunikation bortom vårt lands gränser, bortom 2020.

Vidare så säger Andreas Malm på chatten andra små tokigheter som att flygplatser, på tal om att flyget inte skulle bära sina egna kostnader, subventioneras med kommunala medel utan att tillkännage att det bara sker när kommuner faktiskt äger flygplatsen helt eller delvis. Flyget är faktiskt det enda transportslag som bär sina egna kostnader och snart även sina miljörelaterade kostnader i handelssystemet med utsläppsrätter. Malm får säga vad han vill, så är det!!!

fredag 14 november 2008

Ännu en spik i kistan

Mikael Malmaeus oförmåga att bemöta Jonny Fagerström är slående, de fakta som Fagerström kontinuerlig lägger fram om Klimataktion blir allt mer besvärande för dess styrelse. Det är bra att andra röster kommer fram i debatten. I dagens UNT kan vi ta del av nya fakta som pekar på att Klimataktion faktiskt är uppbyggt kring en politisk ideologi som drar mycket långt åt vänster, eller avgrundsvänster som Fagerström uttrycker det. Borde inte detta vara ett politiskt obundet alternativ för personer som vill förbättra sin vardag, utan att riskera att bli indragen i illegala handlingar likt de Klimax ägnat sig åt, där bland annat aktionen mot Bromma bör räknas. Det saknas säker även vilja att förknippas med delar av huvudstyrelsens aptit för tråkigheter, där alltifrån stenkastande mot stadsjeepar till rena attentat mot flyg finns med och diskuteras på en av ledamöternas hemsida.

Se även detta inlägg

Skavsta slår av på takten.

Skavsta expanderar inte som planerat, en flygplats som är hårt beroende av en enda operatör, ställer nu enligt SVT Östnytt in en planerad expansion som i sin tur annars lagt grund för fler plan och mer passagerare. Det är definitivt inte av miljösamvete som de spanska huvudägarna nu drar i bromsen. På grund av den rådande lågkonjunkturen tar ägarna det säkra före det osäkra och skjuter upp planerna om expansion på den redan förlusttyngda flygplatsen. Detta till trots att Ryanair, enligt Östnytt, anser att en utbyggnad är nödvändig för att flygbolaget ska kunna expandera på Skavsta.

UNT om Uppsalas Utveckling

Det har i dagarna tre (eller mer) varit en kavalkad i UNT om hur staden växer, alltifrån Fullerö, Resecentrum till Ärna. Oturligt och bekräftat från hästens mun så glömde UNT:s grafiker Ärna (Uppsala Flygplats) i lördagens artikel, där en karta över de stora satsningarna (över 100 milj. kronor) illustrerades. Som tur är så glömmer läsarna inte lika lätt. På framsidan av UNT i lördags, störst i bild, stod herr Benbom och talade om att han gärna såg civilflyg på Ärna i framtiden. På UNT:s hemsida kan man bland läsarkommentarerna till artikelserien läsa följande:

"Jag hoppas även nu att Uppsalas politiker vågar ta ett positivt beslut om en flygplats vid Ärna - först då kan Uppsala ta upp kampen med de tre andra riktigt stora städerna i Sverige! Det Uppsala fortfarande är mycket dåligt på, är sälja sig som turiststad"
-Folke Forsmarker

"...nödvändiga investeringar i infrastruktur, typ Ärna flygfält. Som definitivt kommer att generera tillväxt."
-Björn Johansson

Inte så många, men av 25 publicerade inlägg så finns det inte ett enda som tycker att den stadsutveckling jag med flera förespråkar är dålig.

UPPSALA FOREVER!!!

I skenet av alla signaler, hur tänker socialdemokraterna och dess företrädare nu, ett år efter sitt nej, tre år efter sitt ja? Vill dom visa Uppsala och det lokala näringslivet, som genom företagarna och handelskammaren redan stödjer bl.a. Uppsala Airports satsning på Ärna och Fullerö, att man vill vara med och skapa jobb och tillväxt eller tänker de vidhålla att alla dessa privata satsningar är av ondo? Se även detta inlägg

torsdag 13 november 2008

Intressant Rapport Från TUI


Turismens Utredningsinstitut (TUI) har idag publicerat en rapport. Rapporten väcker flera intressanta frågor, en av dessa är hur finanskrisen slår mot flygets utveckling till och med 2012.

Givet att den ekonomiska krisen håller i sig ett antal år och eventuellt förvärras så säger Martin Karlsson från TUI till DI. ”Vad gäller flygpriserna så handlar det om prisökningar fram till 2012 på 15 till 20 procent. Utbudet, det vill säga flygvolymen minskar med 7 till 22 procent”, Detta är beroende på vilket av de tre scenarierna som slår in. Värst blir det med “Global Recession” Där antas flygpriserna öka 18 procent och flygvolymen minska med 22 procent. Det ger enligt TUI effekten att antalet brittiska och tyska flygpassagerare 2012 är 150 000 färre än de 735000 som besökte Sverige 2007.

Det mjukare scenariot, som bör appliceras på år med normal tillväxt, antar TUI att flygpriserna på grund av högre bränslepriser stiger med 15 procent till 2012, en svagt minskad efterfrågan från den tillväxt som hittills ansetts normal uppstår på grund av miljöhänsyn. Flygvolymen minskar i det mjukare scenariot under period av fortsatt ekonomisk kris med 7 procent, vilket medför att antalet utländska turister totalt i Sverige år 2012 är 1,244 milj (1,333 milj år 2007).

Intressant är dock att även TUI bedömer att endast en svagt minskad efterfrågan på grund av miljöhänsyn uppstår. Vilket skulle få som följd att den normala tillväxten, en nivå som enligt Luftfartsstyrelsen (CAA) år 2007 bedömdes motsvara c:a 4% per år, endast marginellt påverkas. Påräknar vi den globala finanskris vi nu befinner oss i, där IATA (International Air Transport Association) bedömer 0% tillväxt nästa år och en förmodat negativ utveckling under det påföljande två åren så ökar mälardalsmarknaden till trots med 1,1 miljoner passagerare till år 2012 från 2007 års nivå, en förmodad finansiell vändning år 2010 resulterar i en passagerarökning motsvarande hela 3,5 miljoner passagerare på mälardalsmarkanden till 2015 från 2007 räknat.

Historiskt har vi sedan jet åldern inleddes haft 3 stora kriser, den första 1979, den senaste 2001. Ur samtliga kriser har flygindustrin inte bara återhämtat sig, utan kontinuerligt ökat. Efterfrågan på resor till och från mälardalen har kontinuerligt ökat de senaste 40 åren med omkring 3,7% per år i snitt.

Se även följande artikel från Flygtorget

onsdag 12 november 2008

O'Leary Bestämd (Men kan ha fel om SAS)

Ryanairs VD målar ett framtidsscenario för SAS som förmodligen ej överensstämmer med verkligheten förutom på en punkt, Lufthansa eller någon annan aktör av de europeiska giganterna kommer att köpa SAS, oavsett de senaste dagarnas skriverier. I övrigt går O'Learys profetia ut på att när detta sker kommer stora nedläggningar att genomföras på bl.a. Arlanda.

Den troliga utgången är snarare tvärtom, i det fall exempelvis Lufthansa köper SAS kommer dels fokus flyttas från Köpenhamn till Arlanda, Arlanda kommer att utgöra Star Alliance bas mot bl.a. Asien i direkt konkurrens med Finairs och One Worlds Asienhub på Helsinki-Vantaa.

Detta får som resultat att en rad nya “SAS” flighter med interkontinentala destinationer kommer att öppna på Arlanda (Och flyttas från Köpenhamn). Samtidigt som europalinjerna kommer att få en större koncentration och fokus på exempelvis Frankfurt så kan vi i exemplet Swissair se att Lufthansa bibehållit de europeiska nätverket från bl.a. Geneve. Lufthansa inser givetvis att svenskarna inte reser till exempelvis London via Munchen, det som däremot kan bli aktuellt är att udda avgångar och destinationer kan komma att försvinna. Scenariot gällande det ökade interkontinentala flyget på Arlanda till framförallt Asien bygger på att en stor mängd svenskar idag flyger till Asien via Helsingfors och därför utgör en signifikant del av Finairs passagerareunderlag på deras mycket framgångsrika asientrafik och att Lufthansa till skillnad från SAS har slotkapacitet på de asiatiska marknaderna, bl.a. den attraktiva marknaden kring Tokyo.

Se artikel på E24

I dagens UNT uttalar Ryanairs VD O'Leary att Uppsala Flygplats har en lysande framtid. Jag eller Uppsala Airport kan varken bekräfta eller dementera rykten och under inga omständigheter vidtala på vilken nivå Uppsala Airport AB förhandlar med olika flygbolag.

söndag 9 november 2008

Förespråkar Klimataktion Klimatterrorism?

Klimatdebatten på UNTs insändarsida fortsätter i vanlig stil, ett skyttegravskrig mellan Jonny Fagerström å ena sidan och Mikael Malmaeus & Co å andra sidan. I dagens artikel skrev Fagerström om något som jag funderat mycket på under senare tid, terrorsim med miljö som förtecken, det vill säga hur långt är vissa individer och grupperingar beredda att gå för att få oss att sluta köra bil, flyga eller köpa kött?

Jag såväl som det företag jag är delägare i, andra företag och företagsledare inom exempelvis flygindustrin, ägare av stadsjeepar eller helt vanliga köttkonsumenter är alla potentiella mål för sabotage. I vissa fall eventuellt även mål för attentat som i värsta fall kan visa sig bli fatala. Det kan givetvis låta vansinnigt, men det är knappast osannolikt. Undertonen finns redan där, och följer ni bloggar och inlägg på exempelvis arbetarens klimatblogg så går det att skönja ett starkt rotat hat. Det finns så klart rädda och förvirrade ungdomar som gärna aspirerar, som ohejdat låter sig ledas av äldre personer och där aktioner mot exempelvis Bromma är att betrakta som de minst allvarliga förseelserna. Inom dessa grupperingar talas det givetvis om hur man bäst stoppar ett taxande flygplan, eller en rullande bil, men säkert diskuteras även betydligt allvarligare aktioner. Följande citat är från avsändaren Anders, som deltagit i en diskussion om just miljö och terrorism på nätet, “flygplan släpper ju ut ännu mer CO2 än jeepar. Då kunde man ju tänka sig lite attentat mot flygplan också?.....Det borde lära dom där klimatsvinen en läxa”. Nu menar jag inte att denna avsändare faktiskt avser att genomföra ett attentat, men det reflekterar att det finns ett tankesätt inom dessa grupperingar som är klart samhällsfientligt.

Nästa fundering hos mig är att hur våra folkvalda kommunalråd och kommunalpolitiker kan anse att det är lämpligt att samverka med dessa personer och organisationer. Såväl Niclas Malmberg (mp) som Ilona Sz Waldau (v) skrev så sent som för två månader sedan under en debattartikel i UNT tillsammans med andra företrädare för Klimataktion, en förening som Andreas Malm varit med och grundat och sitter i huvudstyrelsen för, densamme Malm som på sin blogg och under rubriken “Terror Efterlyses” återger en text som går ut på att terrorism är den mest effektiva form av politisk handling som står individen till buds i den moderna världen. Kommunfullmäktigepolitikern Emma Wallrup (v) sitter enligt Klimataktions hemsida i styrelsen för klimataktions Uppsala sektion. I vilket syfte då? Delar hon de ideologier Malm återger på sin blogg?

fredag 7 november 2008

Möjligheter för många, även för människor utan akademisk utbildning!

Ja det är väl så, att Uppsala Airport AB:s satsning skapar möjligheter. I dagens UNT ser vi en del av den redogörelse jag i egenskap av VD framlade igår. Den bygger på en rad undersökningar samt tillväxtprognoser. Ett tusental arbetstillfällen skapar möjligheter för personer som likt mig saknar formell utbildning som det så vackert omskrivs. Vad det nu skall betyda? Min enda erfarenhet av flyget innan 2004 var att jag städade på Arlanda i två år (1988-1989). Min dåvarande driftschef på nattskiftet, driver och äger idag ett av Skandinaviens största handlingbolag, med uppdrag på såväl Kastrup, Arlanda som Gardemoen. Vi skall rekrytera allt ifrån ett antal städare till en flygplatschef, här kommer att finnas plats för många. Med hopp om en ljusare framtid...

onsdag 5 november 2008

Klart Bra Förslag Från Vänstern

Vänstern kom i dag med ett mycket bra förslag, att uppkalla en plats, park eller gata efter Fadime Sahindal. Hennes liv och minne är värt att hedra på fler än ett sätt. Jag hoppas att politiken, som säkert inte lär bråka om detta, snabbt kan enas om ett lämpligt förslag.

måndag 3 november 2008

Ryan vidare uppåt

Inte helt väntat så redovisar det tidigare vinstvarnande Ryanair vinst. 1,42 miljarder vart nettovinsten, en tydlig indikator på att det går att få lönsamhet på ett flygbolag även i dessa tider, även med låga priser och trots de rekordhöga bränslepriserna under våren 2008. Ryanair som annars har visat vinst i ett antal år, har givetvis även dom påverkats av framförallt bränslenotan från våren. Vad gör man nu? Jo de planerar att sänka priserna ytterligare! Se mer här.

Eurocontrol Höjer Ett Varnande Finger

Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer det europeiska flygplatssystemet inte kunna erbjuda nödvändig kapacitet då flygindustrin fortsatt växer, detta får som följd att ytterligare förseningar, något som givetvis belastar miljön onödigt mycket. Ny infrastruktur behövs för att möta denna utmaning säger Olivier Jankovec, ACI:s generaldirektör. Läs vidare här.