Inte nog med att chefen på Uppsala Tourism, Jojo Lindström, faktiskt tog bladet från munnen i senaste Relation. När jag under morgonen skrev inlägget nedan i denna blogg satt jag på ett hotell i London och hade inte sett dagens fantastiska debattartikel i UNT. Här nedan återges den i oredigerat skick. Som sagt, ta bladet från munnen och stå upp för vad vi egentligen vill. Se exempelvis onsdagens planer på ett jättestort logistik centrum i Sigtuna Kommun... Svaret: En jublande Kommunstyrelseordförande! Det är skillnad det ifrån den politiska tröghet som alltid präglat Uppsala. Stadens politiker får vakna upp nu och arbeta över partigränserna, detta gäller inte minst oppositionen, Även jag, precis som författarna till nedanstående artikel har pekat på Göteborg som ett gott exempel. Annars kanske det riskvilliga kapitalet, arbetstillfällena och i med anledning av ovanstående hela stadens logistikverksamhet, i brist på tillväxtmöjligheter och utrymme i Boländerna, flyttar till grannen i söder istället!
Säg ja till Uppsalas utveckling
För att staden och regionen långsiktigt ska kunna växa måste majoritet och opposition tillsammans enas om hur kommunens näringspolitik ska se ut. Uppsalas utveckling är alltför viktig för att förvandlas till en politisk stridsfråga, skriver Ann‑Christin Norrström, Anders Lundwall med flera.
Uppsala har inte på många år sett en så spännande utveckling. Staden håller på att förvandlas från småstad till en normal euro peisk mellanstor stad.
För näringsliv och företag är denna utveckling viktig. Den ger argument för företags ledningar och ägare att investera, utveckla och satsa här. Därför måste vi bejaka - och verkligen vilja - att Uppsala utvecklas. En stad utan framtidsutsikter, visioner och vilja till framgång har ingen chans i den hårdnande internationella konkurrensen.
Uppsalas politiker har just nu ett guld läge att stärka Uppsalas växtkraft, något som gagnar hela regionen.
Aldrig tidigare har vi mött så många intress enter som vill investera och utveckla verksamhet i staden. I flera fall handlar det om stora projekt. Samtidigt frågar de oss om staden egentligen vill ha dem och deras pengar, miljarder i investeringar, tusen tals nya arbetstillfällen och nya idéer och företag som inte finns här i dag.
För det råder ingen brist på idéer och projekt. Inte heller råder brist på kapital om man kan formulera och få gehör för goda affärsförutsättningar. Men då krävs en politik som skapar långsiktiga och förutsägbara villkor för företagsamhet. Här måste både allians och opposition skicka samma signaler.
På bostadsfronten påbörjades under 2007 projekt för över 3 miljarder i Uppsala, enligt Byggvärldens beräkningar. Problemen med handläggningstider för planer, över klaganden och ibland märkliga planvillkor fördystrar bilden. Plan- och bygglagen (PBL) kan vi inte göra något åt lokalt, men den kommunala beredskapen måste bli bättre. Det visar även kommunens eget Nöjd kund-index.
I dag finns en rad spännande projekt som initierats från näringslivet. Det handlar till exempel om fastighetsägarnas förslag till omgestaltning av årummet mellan Islands- och Kungsängsbron. Det handlar om nya etableringsområden för handel vid Österleden och Fullerö, där också attraktioner i europeisk klass bland annat i form av en tema park planeras. I Gränby formeras planerna på en multiarena, och en arenastrategi tas fram där näringslivet kan medverka. Och på allt detta planeras en flygplats utanför Uppsala. Detta öppnar för en utveckling av regionens besöksnäring.
Satsningarna är viktiga för Uppsala. Fullt ut genomförda och i full drift handlar ett par projekt om vardera ett tusental arbetstillfällen. En rad andra projekt handlar om hundratals miljoner och hundratals arbetstillfällen. Allt detta ger stora och välbehövliga skatteintäkter för Uppsala kommun. En garant för framtida välfärd, översatt i kommunal ekonomi.
Hur tar då Uppsala hand om detta? Ja, ännu inte som Göteborg, där socialdemokraterna och oppositionen utåt står skuldra vid skuldra och välkomnar investerare. I Uppsala har det funnits en olycklig tendens att det blivit politiska stridsfrågor av stadens och medborgarnas framtida välfärd.
Vi föreslår i stället ett offensivt sam arbete i utvecklingsfrågorna. För utan en sådan kommer det inte vara roligt att styra Uppsala, oavsett majoritet.
Vi vädjar därför till samtliga politiska partier i kommunfullmäktige att samlas kring de långsiktiga huvudlinjerna i kommunens näringspolitik.
Vi vädjar till er att prioritera långsiktig enighet och tydliga, positiva signaler utåt, då det är enda sättet att uthålligt att rahera kapital och investeringar till staden och regionen.
Kommunens politiker håller nu, hittills under stor enighet vad vi förstår, på att samlas kring ett framåtsyftande näringslivsprogram. Handelskammaren är beredd att stötta och medverka i denna utveckling av Uppsala.
Vi är beredda att med våra kontakter ställa upp som ambassadörer och bidra till att stadens viktiga utvecklingsprojekt finner goda och affärsmässiga upplägg, intressenter och kapital. Låt oss därför gemensamt samarbeta kring Uppsalaregionens utveckling!
Ann-Christin Norrström, ordförande
Handelskammaren Uppsala län
Anders Lundwall, regionchef
Handelskammaren Uppsala Län
Stefan Bäcklund, AB Sandvik Coromant
Håkan Englund, Phadia AB
Torbjörn Eriksson, Zetterbergs Produkt AB
Bo Falk, Boultbee Sweden AB
Göran Hedman, Sparbanken i Enköping
Birgitta Holmlund, Krusenbergs Herrgård AB
Yngve Kihlström, Ahlford Advokatbyrå AB
Solweig Lindell Sohlberg,
Mäklarhuset Nordström&Partners MNP AB
Ann-Kristin Lyttkens, Lyttkens&Partners AB
Lars Svensson, Sh Bygg Förvaltning AB
Erika Rönnqvist Hoh, Aktiv Kapital AB
UNT 27/6 2008
fredag 27 juni 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar