tisdag 10 juni 2008

Flygplatsplanerna Expanderar

På en stor del av marken som Uppsala Air AB köper upp av staten i samband med avslutad miljöprövning skall ett nytt center byggas. Initialt handlar det om 180000 kvadratmeter som skall exploateras för ny verksamhet. Det ger stora lokala och regionala fördelar att kunna nyttja flygplatsnära mark för andra industriella ändamål, där affärsverksamheter exempelvis kan nyttja flera transportslag och närhet till goda kommunikationer.

Uppsala Logistic Centre, som är ett arbetsnamn, kommer kunna byggas upp parallellt med utvecklingen av den civila terminalen. En plan skall nu tas fram för att inkluderas i det planärende bolaget redan lämnat till Uppsala Kommun.

Se även UNT

4 kommentarer:

hasse sa...

Jaha, så ni tänker alltså även satsa på fraktflyg?! Att nästa bara lasta om gods som fraktas på väg och järnväg, som det stod i UNT, tror jag inte på en sekund. (Det går väl ingen järnväg till Ärna så vitt jag vet?)

Det är förresten smart av er att inte lägga alla kort på bordet direkt, utan börja med att söka tillstånd för enbart lågprisflyg, och sedan i ett lämpligt läge spela ut nästa ess (men låtsas att det är en tvåa).

Mattias Sjölund sa...

På tal att vara dummare än tåget! Det framgår tydligt av såväl artikel som plan att den enda flygfrakt som kan komma ifråga är "Belly" frakt. Detta är en eventuell anläggning för mellanlagring av gods för i huvudsak väg och tågtransport, som även om den hämtas av lastbil kan lastas om till tåg i norra delarna av kommunen, eftersom det ej som du riktigt listat ut inte finns räls på området. Detta torde ändå vara en bättre lösning än att ha logistik centrum i Boländerna som idag utvecklas mer kommersiellt. Till sist blir det upp till Uppsala Kommun om bolaget skall göra denna satsning. Det är knappast ett självändamål!

hasse sa...

Så du vill alltså på allvar påstå att:

1. ni bygger upp denna anläggning med lagerhallar på 60.000 kvm på flygplatsen utan någon som helst tanke på att så småningom bedriva fraktflyg?

2. när en journalist ställer frågor så avslöjar du omedelbart hela Uppsala Airs långsiktiga affärsplan, utan att hålla inne med några detaljer?

Mattias Sjölund sa...

Vi bygger denna anläggning dimensionerad efter de behov som idag har givits uttryck för. Det är så vitt jag vet endast bolag som idag är etablerade i Uppsala. Som jag sa vi gör endast detta om Kommunen anser att det finns behov, efter den information vi har erhållit så gör finns ett mycket stort behov, av den samma anledning jag talade om igår.

Vad du avser med avslöjar är svårtolkat! Jag vet inte vad du brukar göras när journalister ringer men jag brukar svara på deras frågor.