fredag 27 juni 2008

Ta bladet från munnen...

Det har varit tyst det sista året i svenska medier från såväl flygets förespråkare som vanliga Svenssons som kliat sig i huvudet och undrat -Vågar jag säga att jag planerar att åka på sol-semester till Thailand? Debatten har stundtals varit tokigt vinklad och saknat proportioner. I egenskap av privatperson, VD för Uppsala Airport AB samt att jag i hög grad är insatt i branschfrågor har året som gått minst sagt varit frustrerande, av flera anledningar där en hårt ansatt flygindustri är ett. Det är även svårt att exempelvis förstå att vi i Uppsala har ett bolag som i första hand skall främja turism men som är så pass bak bundna av politiska kontroverser att de icke förmår att agera självständigt i frågor som direkt berör dess verksamhet. Tänk om Uppsalas skattebetalare insåg vidden av att Ilona Sz Waldau och Lena Hartwig förbjudit Jojo Lindström att prata om/eller agera i frågor som berör Uppsala Flygplats, en verksamhet som potentiellt kan generera tio tusentals turister till Uppsala Kommun, eller omöjliggör satsningar som professionella tjänstemän inom Kommunen tror på, nya företagsetableringar etc. Detta handlar i grunden om politisk prestige snarare än sunt förnuft.

Oavsett vad ens åsikt är så finns det synnerligen goda skäl att uttala den. Precis som Liv Hahne sade i fullmäktige:

- Är man politiker så måste man vara konsekvent, i alla fall ett tag...

Det vill säga inte vända kappan efter vinden samt alltid stå upp för något man tror på. Detta berör givetvis inte bara politiker, utan även i lika hög utsträckning tjänstemän och givetvis privatpersoner.

Som väl är så finns de, däribland Mats Hulth, Vd Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare samt Vice ordförande Svensk Turism, som vågar stå upp för sina åsikter och bokstavligt ta bladet från munnen även i kontroversiella frågor. Detta gäller även Lena Micko och andra offentliga personer.


Läs Mats Hulth och Lena Mickos debattartikel här
Slutsatserna och argumenten i denna artikel är detsamma som jag i olika fora framfört under det senaste åren och givetvis är dessa välgrundade och korrekta. Kortfattat: Vi i Sverige är beroende av flyg, vi behöver våra flygplatser och att koldioxidfrågan inte är relevant i diskussionerna, ej heller kring frågan om Uppsala Flygplats.

Inga kommentarer: