fredag 29 februari 2008

Göteborg lär oss veta hur!

Det är sannerligen skillnad på folk och folk, eller snarare politiker och politiker. Hur kommer det sig att en socialdemokrat i Göteborg har en så pass stor aptit på utveckling, när motsvarande kommunalråd i Uppsala så flagrant skapar en atmosfär som omöjliggör nya företagsetableringar?

Det byggs i detta nu en nygammal kultur inom oppositionen i Uppsala som kan komma få allvarliga konsekvenser för nyföretagandet i Uppsala men även för Uppsalas tillväxt. Man fråntar individen sin bestämmanderätt i första ledet och lyfter upp den till fullmäktigenivå. Ett av flera exempel är frågan om ett köpcentrum vid Fullerö. Här ser vänsterblocket framför sig att stoppa de fria marknadskrafterna! Svensson är för all framtid förpassad till den lokala Konsumbutiken om Socialdemokratins Erik Pelling får bestämma, utan valfrihet till vare sig kvalitet, produkt eller pris. Är det så vi skall bygga framtiden i Uppsala? Är det med den politiken Lena och Jan blivit valda?

I Göteborg planerar man för en enorm företagspark ute vid flygplatsen, hela staden andas expansion. Jag kan sätta min högra hand på att Herr Johansson har ett finger med i den utvecklingen! En ny undersökning i dagens SvD påvisar att S tappar i storstäderna, inte så konstigt om de för samma politik som i Uppsala!

13 kommentarer:

Mikael sa...

Har du överhuvudtaget hört talas om hållbar tillväxt? Har du någon gång hört talas om att vi måste anpassa vår konsumtion och vår livsstil till vad Jorden tål? Är det då möjligt att föra en diskussion om vilka satsningar som är lämpliga och vilka som är mindre lämpliga för framtiden, eller är det bara "de fria marknadskrafterna" som ska ha talan? Jag är inte förvånad att du tycker det men jag hoppas att övriga läsare av denna blogg tar sig en funderare på vad Mr Uppsala Air egentligen har för syn på världen och människorna.

Det är egentligen ganska självklart: Vi kan satsa på miljövänlig handel och utbyggnad av tåg, och fortsätta att finnas på denna planet. Eller så låter vi marknaden bestämma att det går fortare att flyga och att miljön kostar för mycket pengar. Sorgligt att vi inte kan ha en klokare diskussion.

Daniel sa...

Sorgligt att sådana som dig inte ser den större bilden.

Fortsätta finna på denna planet? Hehe, som om vi i Sverige hade någon som helst påverkan på den ekvationen. (Tror du på det själv så blir jag mörkrädd)

Vet du ens vad hållbar tillväxt betyder? Betyder i det större perspektivet. Du pratar som om vi i Sverige är de som står i början och slutet på denna hållbara kedjan. Hållbar tillväxt handlar om världens gemensamma ansvar i kedjan, inte enbart Sverige. (Som om rent vatten i Sverige skulle vara rent, om hela världens vatten är förstört)

Jag tror på en flygplats om tar sitt ansvar för vår miljö och den internationella. Som flyger på bästa miljömässiga alternativ och med ett helhetsansvar. Precis som Uppsala air deklarerat gång på gång på gång på... Jag hoppas verkligen alla läsare tar till sig detta budskap.

Sådana som dig duckar för sanningen varje dag. Kan du inte ställa dig på luthagsesplanaden en dag och stanna alla bilar som framförs med en enda person. Bötfäll dem med motiveringen att de inte tar sitt miljöansvar. Att de inte reser kollektivt. Eller nu vet jag, för att de har en gammal Volvo 240 med usla avgasvärden.

Miljöansvar: Ja, Balans på frågan: definitivt Ja.

Jonas Ericson sa...

"Kan du inte ställa dig på luthagsesplanaden en dag och stanna alla bilar som framförs med en enda person."

Övergångsställena vid Sibyllegatan-Rackarbergsgatan som korsar Luthagsesplanaden vore ett perfekt ställe för Klimax att göra just det.

Mikael sa...

Daniel, du är ju dummare än Reinfeldt. Jag har ingenstans påstått att allt står och faller med bilarna på Luthagsesplanaden, eller ens med flygplatsen vid Ärna. Men den större bilden visar ju tydligt att vi måste börja tänka igenom vad vi ska satsa på och vad vi inte ska satsa på som en del av en hållbar tillväxt. Om det gått dig förbi så är Sverige nummer 12 på listan över de länder som har störst ekologiskt fotavtryck på planeten per invånare. Det betyder att endast 11 länder har en mindre hållbar livsstil än vi. Då tycker jag att det är rimligt att vi funderar på vad vi gör fel. Det är nämligen så att ett antal 100 000 människor dör varje år till föjd av klimatförändringar redan idag - enligt WHO (World Health Organisation, kanske jag behöver tillägga. FNs världshälsoorganisation.). Och det blir värre för varje år. 40 % av jordens växt- och djurarter riskerar att utrotas om temperaturen stiger med 2 grader. Är det då rimligt, Daniel, att diskutera vilka prioriteringar vi ska göra I SVERIGE och på andra ställen? Eller är det bara "de fria marknadskrafterna" som ska bestämma? Jag utgår ifrån att du inte fattar detta, men andra läsare gör förhoppningsvis detta.

Daniel sa...

”Dummare än Reinfeldt.”
”Du kanske inte fattar”

Detta är så typiskt ”er”!! Så fort du och dina likasinnade får en diskussion på halsen, när någon argumenterar emot, så blir ni förbannade!! Går ned på en sandlådenivå och lipar. Detta är, rent ut sagt, pinsamt.

Ditt förtroende kapital är helt förbrukat! Vilket jag hoppas att alla ser på detta forum!
Till dig säger jag bara en sak: Fortsätter du på detta viset, så är det INGEN som kommer att lyssna på vad du har att säga.

God morgon på dig med…

Mikael sa...

Om att kasta sten i glashus:

”Sorgligt att sådana som dig…”
”Hehe, som om vi i Sverige…”
”Vet du ens vad hållbar tillväxt betyder?”
” Sådana som dig duckar för sanningen varje dag.”

Carl sa...

"Svensson är för all framtid förpassad till den lokala Konsumbutiken om Socialdemokratins Erik Pelling får bestämma, utan valfrihet till vare sig kvalitet, produkt eller pris. Är det så vi skall bygga framtiden i Uppsala?"

Låter utmärkt. Jag handlar hellre i Coop-butiken på gångavstånd än tar bilen till Gränby C även om det senare råkar vara några kronor billigare. Jag sparar tid, bensinpengar och miljö. För övrigt ska det enligt UNT bli fler Coop-butiker i Uppsala framöver, så förhoppningsvis kan fler undvika bilen vid matinköp i fortsättningen.

Mattias Sjölund sa...

Carl,

Inget ont om Coop, Konsum eller ICA. Tycker bara att du samt alla andra skall få välja produkt, utbud och för all del pris själva, gör inte du det?

Daniel sa...

Mikael,

Ditt förtroende kapital är redan förbrukat. Är du fortfarande kvar här?!

Ta dina okvädingsord någon annanstans, en blogg anpassad för dina formuleringar och ordval.

Unknown sa...

När Mattias Sjölund framställer mig och andra motståndare mot ett nytt köpcentrum i jätteformat vid Fullerö som handelsfientliga gör han det väl enkelt för sig. En växande stad behöver fler butiker men det finns ingen naturlag som säger att ny handel endast är möjlig i bilorienterade lägen utanför Uppsala. Kommunen har planmonopol och kan styra handelstillskotten till lägen där bil inte är ett måste. Att ett köpcentrum i Fullerö hotar annan handel är ett faktum, men det är inte kommersen i stadskärnan utan den bostadsnära handeln i Storvreta, på landsbygden och i stadsdelarna som är i farozonen. Ytterligare ett stormarknadsområde lär inte pressa priserna nämnvärt men det kommer att leda till mer trafik och ett ökat bilberoende. Hur Mattias Sjölund får det att gå ihop med en ansvarsfull miljöpolitik är outgrundligt.

Om det här är Mattias Sjölunds inställning bör man nog fråga sig hur pass seriös den "gröna" lanseringen av Uppsala Air och en lågprisflygplats vid Ärna är...

Mattias Sjölund sa...

Detta är mer ett principiellt och ideologiskt ställningstagande, jag tycker helt enkelt inte att politiker som dig själv, i avsaknad av lagstöd, skall sätta gränser för vad den enskilda individen har rätt att göra eller skall få göra. Ditt handlingssätt, inte sällan i kommunens goda namn, är enligt mig principiellt fel. Det tycker jag utan att ta ställning i den enskilda frågan gällande köpcentret! Ett fritt företagande måste vara och är en grundläggande pusselbit i ett demokratiskt samhälle, skillnad hade eventuellt varit om det handlade om offentlig finansiering. Det finns lagar och förordningar för vad företag får och inte får göra, även i ett miljöhänseende. Räcker inte det?

Uppsala Air AB har ett mycket fokuserat miljöarbete som bland annat reflekteras i nytänkande kring byggnation och drift. Det reflekteras även av mitt initiativ att genom tredje part erbjuda Uppsala Kommun en alternativ lösning vad det gäller att få till stånd spårbunden publik transport trafik i Uppsala.

Unknown sa...

Vi lever i en demokrati där vi tar gemensamma beslut om gemensamma angelägenheter. Ett fjärde externhandelsområde i Fullerö skulle påverka handeln och trafikflödena i ett stort område. Det vore oansvarigt av mig som folkvald politiker om jag avfärdade alla invändningar som finns vad gäller miljö, klimat och den bostadsnära handeln med att det här är en fråga för marknaden och ingen annan.

Mattias Sjölund sa...

Du har självklart skyldigheter som folkvaldpolitiker, men socialdemokraterna gick knappast till val med miljöpartiets agenda! Dina rättigheter som folkvald politiker begränsas dock till gällande ordning. Som bl.a. föreskriver klara regler för så kallad miljöfarlig verksamhet. Att så flagrant använda sin politiska ställning, och med bl.a. planmonopolet som främsta spjutspets, att motverka det fria företagandet och individens valfrihet är icke korrekt vare sig man är folkvald eller inte