tisdag 5 februari 2008

Miljöpartiet, ett parti med 13 fel!

Nu är Malmberg & Co ute och påstår att kommunen ställer krav om öppettider! När skedde detta? Det som yttrats från Kommunen i frågan var att KS i sitt principiella beslut för en civil verksamhet på flygplatsen år 2005 angav vad man ansåg vara lämpliga öppettider. Det bör understrykas att detta förlag lades under en röd/grön majoritet och minst sagt krävde en del kompromisser!

Vilken politiker som helst inser att det är upp till näringsidkaren (Uppsala Air AB) att i ansökan ställa de kommersiellt riktiga önskemålen och upp till den beslutande instansen (Länsstyrelsen) att bedöma lämpligheten. Uppsala Flygplats behöver av serviceskäl ha längre öppettider än 07-19, såväl Bromma som Västerås har prövade och godkända öppettider som sträcker sig till 22 respektive 24.

Om Uppsala Air AB var ett politiskt parti så skulle det partiet precis som Mp ha miljön högt upp på agendan, regionalt ha betydligt fler väljare än Mp, men till skillnad från Mp inte glömma bort den fria marknaden och den ekonomiska tillväxten. Vår stad kommer att behöva samtliga av de arbetstillfällen flygplatsen ger, samtliga av de skatteintäkter och kommersiella intäkter flygplatsen erbjuder, vår region har allt för länge, precis som kommunstyrelsens ordförande i Knivsta och Östhammar skriver i dagens UNT, saknat ett komplement till Arlanda. Regionen behöver Uppsala Flygplats!

9 kommentarer:

Daniel sa...

Miljöpartiet är ett parti med 14 fel. Niclas M. är det största och sista felet. Om han fick bestämma går alla tillbaka till stenåldern, lever som skogsmulle och tar oss fram med åsnan.

Jag och många andra hoppas verkligen att Uppsala air blir verklighet!!

Unknown sa...

Har just nu inte tid att värdera de övriga 12 påstådda felen men när det gäller flygplatsens eventuella öppettider så handlar det i alla fall definitivt inte om någon rekommendation utan om ett krav från Uppsala kommuns sida. I översiktsplanen för Uppsala kommun (s. 63) anges det som en förutsättning för ett postivt ställningstagande att flygplatsens öppettider begränsas till kl. 07.00-19.00.

Mattias Sjölund sa...

Det är något odemokratiskt rött skimmer över en värld där en kommun skall belägga fritt förtetagande med restriktioner, eller har kommunen åsikter om Ikeas öppettider också? Kommunen hade omöjligt sakliga fakta tillhands när man uttryckte förslaget om 07-19 och än en gång så är det faktiskt Länsstyrelsen som äger den frågan, inte kommunen.

Unknown sa...

Ja men nu handlade det om att företaget Uppsala Air ville veta hur kommunen genom dess folkvalda representanter ställde sig till lågprisflyg i Uppsala. Kommunen har inte vetorätt men kan givetivs villkora sitt eventuella söd. Det är inget konstigt med det.

Mattias Sjölund sa...

Erik,

07-19 är en politisk kompromiss och därmed snarare en rekommendation, inte ett uttalat krav. Villkoret var (är) snarare att Länsstyrelsen skall godkänna verksamheten enl. miljöbalken innan beslut verkställs.

Unknown sa...

Kompromiss eller inte. Det är ett beslut fattat i demokratisk ordning av Uppsala kommuns högsta beslutande organ, dvs av de folkvalda i kommunfullmäktige. Beslutet är svårt att misstolka och det kvarstår tills dess ett nytt beslut fattas.

Mattias Sjölund sa...

Det var väl i alla fall inte Kommunfullmäktige, personligen ser jag ingen oro i vart fall. Ingen risk att detta kan missuppfattas, det är den sökande som sätter önskemålet, det är beslutande myndighet som äger frågan. Mp är långt upp på läktaren i denna fråga.

Unknown sa...

Jo jag citerade ur översiktsplanen för Uppsala kommun och den är antagen av kommunfullmäktige. Kommunen äger inte frågan men har givetvis ett visst inflytande ändå.

Mattias Sjölund sa...

Jag förstår, jag refererade till beslutet.