söndag 5 oktober 2008

Sääf Visar Vägen

I en insändare den 3 september i UNT talar Christina Sääf (m) om att Akademiska behöver Ärna på samma sätt som ledningen för Akademiska i sin skrivelse till Luftfartsstyrelsen påtalade vikten av att ha tillgång till Ärna under våren 2008.

Akademiska behöver flygplatsen, bl.a. för att fortsatt kunna exportera sjukvård. Idag har de dessutom ett jetplan som behöver landingsbanorna.

Här har bl.a. oppositionen gjort misstaget att ifrågasätta vad detta har med civilflyg på Ärna att göra. Det självklara svaret är såklart att driften och ansvaret för underhållet av flygplatsen måste tas av någon part. Det är åtskilliga tiotals miljoner per år vi talar om. Att regeringen sagt att inga förband skall läggas ner är absolut ingen garanti för att försvarsmakten fortsättningsvis tar det ansvaret. Det kommer att utkristalliseras först under 2009.

Det avtal Uppsala Airport AB och Försvarsmakten har talar om delade operativa kostnader, ett annat scenario bygger på att Uppsala Airport på egenhand tar det fulla ekonomiska ansvaret. En lösning till det framtida driftsansvaret är en förutsättning för Akademiska Sjukhustets möjlighet att fortsätta använda flygplatsen.

Inga kommentarer: