torsdag 9 oktober 2008

Lite Insikt

Det arktiska istäckets årliga bottennivå inträffar, enl amerikanska National Snow and Ice Center, under september månad varje år. Istäckets utbredning i snitt mellan 1979 och år 2000 var i september månad 7,2 (miljoner kvadratkilometer). Under 2007 var det enligt samma undersökning en 41,3% mindre hav som till minst 15% bestod av is i Arktisk. Under 2008 skedde under september månad en förbättring mot föregående år med drygt 5% på grund av en kallare sommar än den 2007 och att därav 1 årsisen klarade sig bättre. Säkert en normal process som varierar från ett år till ett annat och kan förmodas ligga inom felmarginalen.

En intressant iakttagelse i innehållet uppenbaras när även övriga av årets månader analyseras, skillnaden mellan exempelvis snittvärdet (79-00) och 2008 för sommarhalvårets 3 tidiga månader är endast 3% och för 2007 års november skiljer det 11% från snittvärdet (97-00).

Följ gärna denna utveckling på NSIDC hemsida.

3 kommentarer:

Mikael sa...

Intressant att du rapporterar om detta. En förklaring till att det skiljer mindre årets övriga månader är att utbredningen mäts i kvadratmeter, inte kubikmeter. Man ser alltså inte skillnad på tjock och tunn is. Därför är det främst på sommaren - fram till september - när isen helt försvinner som skillnaden blir tydlig.

Mattias Sjölund sa...

Jag vet inte i vilken mening du anser att det är intressant att "jag" rapporterar om detta. Nästan som om det vore underligt... Onekligen putsar den tunna, nya isen statistiken.

Mikael sa...

Ursäkta om jag formulerar mig oklart. Jag tycker att det är intressant information, helt enkelt och vill tacka för att du delar med dig. Inga dolda budskap!