onsdag 19 december 2007

Öppet Brev Till Medlemmar i Socialdemokraternas Fullmäktigegrupp Uppsala Kommun.

Jag har valt att skriva till er då er omröstning i gruppen måste ha grundats på fel premisser eller i vart fall baserats på felaktiga fakta.

Att ni vägt in ett tusental arbetstillfällen, starkt tilltagande turism, ett antal hundra miljoner i såväl kommersiella intäkter som skatteintäkter och inte minst förenklade förhållanden för den skara om c:a en halvmiljon människor som bor i vår del av Mälardalen men som i dag nyttjar Skavsta i ena vågskålen det förstår jag, men vad lade ni i den andra?

Ert nej måste ha föranletts av ett eller fler missförstånd. För inte kan väl en flygplats av Örnsködsviks storlek vars flygverksamhet, som vid maxkapacitet, kommer att stå för c:a 1,87% av Uppsala Kommuns totala utsläpp av koldioxid (1990 års nivå) och som har ett bulleravtryck vid 70db som inte ens når Bärbyhage ha föranlett detta kraftigt markerade nej! Inte heller en flygplats som redan idag fyller en viktig samhällsfunktion kan väl anses vara grundläggande till detta nej.

Det ni måste och skall ta ansvar för är stadens långsiktiga utveckling, i detta skall givetvis miljöaspekten vägas in, inte kapa huvudet av något som misstänks vara något fult eller ovälkommet av vissa. Länsstyrelsens beslut och utredning är ej ännu påbörjad än mindre färdig, alla fakta i målet finns därmed ej tillgängliga. Försvarsmakten har ej heller inlämnat vår gemensamma ansökan, som i sig kommer att innehålla underlag till en del beslut.

Skulle det därför inte vara bra att ni bereds tillfälle att skaffa alla fakta till bordet, såväl positiva som negativa och beredas tid att tänka igenom detta? Då detta nu trots allt blivit en politisk fråga så vilar frågan om flygplatsens framtida utveckling delvis i era händer. Detta är en stor fråga som på intet sätt är avgjord men som förtjänar att noggrant begrundas av er innan ni fattar ert nya beslut.

Inga kommentarer: