söndag 23 december 2007

Ang. Naturvårdverket

Det har på ett par ställen, bland annat hos en del lokala miljöpartister, dykt upp inlägg där man är snabb att referera till ett remisssvar från Naturvårdsverket. För det första är det ett remisssvar till Flygplatsutredningen och inte till utredningen gällande Uppsala. Den troliga bakgrunden till att man refererar till just denna remiss svar torde vara att Naturvårdsverkets slutledning är att fler flygplatser genererar ökad flygtrafik och därmed ökade utsläpp.

Naturvårdsverket går här mot strömmen, den allmänt vedertagna synen är att flera mindre och därmed effektivare flygplatser utan köer på vare sig på mark eller i luften är bättre ur det globala miljöperspektivet samtidigt som stora noder täpper till.

- Ambitionen bör vara att flygtransporter i så stor omfattning som möjligt ersätts av andra mer miljöanpassade transporter, säger Kjell Andersson, chef för Naturvårdsverkets transport- och energienhet.

På detta skriver även jag under, dock så saknas det i dag konkurrenskraftiga alternativ till flyg på sträckor över 60 mil.

Precis som Naturvårdsverket även skriver finns det skäl, precis som Flygplatsutredningen redan föreskrivit, att göra fler flygplatser bidragslösa. I synnerhet storstadsnära flygplatser som Skavsta, Uppsala och Västerås.

3 kommentarer:

Anders Grusell sa...

Det är slående hur stor bristen är på referenser när du skriver om Ärnas påverkan på utsläppen av växthusgaser. Du återkommer hela tiden till fraser som "den allmänt vedertagna synen", "det kan antas", osv osv. Hur vore det om du presenterade lite fakta? Eller ännu bättre, varför inte i ärlighetens namn bara erkänna att huruvida klimatpåverkan ökar eller minskar inte är en viktig fråga för Uppsala Air?

Mattias Sjölund sa...

För att bemöta kritiken. Fakta kring utsläpp och buller kommer Uppsala Air AB att presentera i MKB, även hur dessa skall minimeras samt hur bolaget skall jobba framöver.

Mattias Sjölund sa...

I övrigt så är det knappast okänt vad Du och den organisation (Klimax) du är talesman för tycker om flyg, oavsett var! Bolaget presenterar hela tiden fakta som ni gladeligen bortser från och med en stundande MKB kommer samtliga fakta att finnas tillgänglig i ett samlat dokument.