onsdag 9 juli 2008

Biffen eller Bilen?

Den frågeställningen har under våren blivit aktuell. Det handlar givetvis om vad är vi som individer är beredda att göra för att förbättra miljön. Men hur är det med flyget? När Coop nyligen bland c:a 4000 medlemmar frågade om vederbörande var beredd att avstå utrikesflyget var det endast 19% som svarade "Ja, absolut" på den frågan, än färre var beredda att avstå biffen. Endast 16%. Bottom Line i detta handlar givetvis om att väldigt många vill bidra, det kan handla om att ställa bilen och ta bussen, at ta tåget till Göteborg istället för flyget, men det indikerar även att tillfrågade personer säger Nej! Precis som historien tidigare visat så utjämnar och anpassar sig individen, men individens behov av frihetskänsla och valmöjlighet kan inte raderas ut och här har politiken något att lära. I en modern tid som vår kan det icke anses korrekt att införa tvingande regler och lagar som förhindrar den fria människan att flyga, åka bil eller äta biff.

3 kommentarer:

Mikael sa...

Mattias, känner du till begreppet "allmänningarnas tragedi"? Om inte rekommenderar jag ett besök på:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nningens_dilemma

Mattias Sjölund sa...

Det handlingssätt som är bäst ur var och ens perspektiv må vara dåligt för det gemensamma, å andra sidan bör majoriteten och inte minoriteten avgöra. Det är vad mitt resonemang går ut på! Även om knappast 4000 Coop medlemmar svarar för hela svenska folket är denna statistik intressant för den talar om att individen i majoritet inte är beredd att kompromissa på det sätt bland annat Klimax vill göra gällande. Det vill säga med hjälp av bland annat tvingande regler förhindra en människa att ta bilen eller flyget.

Mikael sa...

Det synsätt som du ger uttryck för är tyvärr det som resulterat att vi idag har enorma miljöproblem och en skenande växthuseffekt på jorden. Jag kan hålla med om att det är tråkigt att begränsa människors frihet. Samtidigt känns det otroligt begränsande att försöka styra tillgång och efterfrågan med prismekanismer när bara en minoritet har råd med de priser som krävs för att utsläppen ska minska så som de måste göra om vi ska klara klimatkrisen och ekosystemens kollaps.

Historien visar också att människor i vissa lägen föredrar ransonering framför marknadens osynliga armbåge. Kriserna kring mat- och bränsleförsörjning i samband med världskrigen är ett sådant exempel.

Jag tycker också att Coop's statistik är intressant. Många människor vägrar att kompromissa med sin frihet, uppenbarligen. Jag hoppas att det främst är ett uttryck för okunskap, men det kan också vara så att den mänskliga naturen ännu en gång spelar upp "the tragedy of the commons". Den som lever får se..