fredag 11 juli 2008

Telia misslyckades totalt!!!

"Vi Har Den" står det på Telias hemsida, en sanning med modifikation minst sagt. När Telia fick förtroendet att sälja IPhone av Apple borde de bl.a. insett marknadens stora efterfrågan. Istället har man på ett katastrofalt sätt misslyckats att tillmötesgå kunden, flera butiker sålde slut innan lunch. I butikerna har det rått kaos och Telia uppvisar därmed även på ett flagrant sätt att man inte heller vart införstådda med produktens fulla potential. Nu stundar en lång väntan för flertalet av de kunder som efter timtals köande fick beskedet att lagret var slut!

onsdag 9 juli 2008

Biffen eller Bilen?

Den frågeställningen har under våren blivit aktuell. Det handlar givetvis om vad är vi som individer är beredda att göra för att förbättra miljön. Men hur är det med flyget? När Coop nyligen bland c:a 4000 medlemmar frågade om vederbörande var beredd att avstå utrikesflyget var det endast 19% som svarade "Ja, absolut" på den frågan, än färre var beredda att avstå biffen. Endast 16%. Bottom Line i detta handlar givetvis om att väldigt många vill bidra, det kan handla om att ställa bilen och ta bussen, at ta tåget till Göteborg istället för flyget, men det indikerar även att tillfrågade personer säger Nej! Precis som historien tidigare visat så utjämnar och anpassar sig individen, men individens behov av frihetskänsla och valmöjlighet kan inte raderas ut och här har politiken något att lära. I en modern tid som vår kan det icke anses korrekt att införa tvingande regler och lagar som förhindrar den fria människan att flyga, åka bil eller äta biff.

onsdag 2 juli 2008

Företrädare för Västerås gör en Dot!

För några månader sedan kunde vi läsa hur chefen på Skavsta på debattplats i UNT påstod att vi i Mälardalen inte behövde några fler flygplatser. Hon får nu sällskap av en konsult som till vardags arbetar för Västerås Flygplats. Anders Lidman. De båda har givetvis goda skäl att inte vilja se en operativ civil flygplats i Uppsala och trottsar därmed bland annat Luftfartsstyrelsens utpekande av Uppsala Flygplats som civilt riksintresse och även flygplatsens betydelse för att långsiktigt tillförsäkra viktig bankapacitet i regionen.

Anders Lidman som bland annat arbetar som konsult till Västerås Flygplats oroar sig över Uppsala Flygplats ekonomi och framtidsplaner! I ett brev som han strategiskt valt att publicerat via Flyglarm.se, en site vars grundare inte gör någon hemlighet över att de ogillar Uppsala Flygplats, delger han sina åsikter. Det är såklart rörande att en företrädare för en konkurrent till oss bekymrar sig över bolagets framtida lönsamhet.

Även om jag inte tror att Lidman och de andra på Västerås flygplats kommer att byta åsikt och börja välkomna konkurrensen från Uppsala Flygplats vill jag ändå göra ett försök att kommentera några av de frågeställningar som han lyfter fram.

Lidman undrar bl.a. hur bolagets finansiering ser ut. Uppsala Airport AB är ett privatägt bolag där nuvarande riskkapital kommer från ett tretiotal privata investerare, däribland ett antal Uppsalabor och industriella ägare. Den största aktieägaren är det brittiska infrastrukturbolaget Faros med erfarenhet från ägande och drift av flygplatser och hamnar i flera EU-länder och i Sydamerika.  Något behov av att finansiera verksamheten med kommunala bidrag som Västerås flygplats gör föreligger sålunda inte, en flygplats som under Lidmans tid förövrigt ökat underskottet. Från -6 miljoner för ett antal år sedan till närmare -20 miljoner 2007, något som till skillnad från Uppsala Flygplats direkt påverkar skattebetalrna. Den långsiktiga finasieringen av Uppsala Flygplats sker sålunda endast via lån och riskkapital där såväl banker men även investeringar från befintliga och kommande ägare kommer att vara betydande.

Lidman undrar även hur bolaget skall säkerställa att flygplatsen får ha öppet mellan 0700 och 2300. Öppettiderna är en del av den miljökonsekvensutredning som Länsstyrelsen nu genomför, där Försvarsmakten och bolaget sökt om öppettider mellan 06-00. Det är alltså inte bolaget utan myndigheterna som avgör öppettiderna.

Lidman refererar även i brevet till en rad beräkningar som antingen saknar grund eller i annat fall är inaktuella. I Uppsala skall anläggas en modern flygplats, att som Lidman ange investeringskostnader på uppåt 400 miljoner känns minst sagt föråldrat. I övrigt har bolaget några av Europas främsta rådgivare, däribland RDG Solutions och Holländska NACO för att bygga de finansiella modellerna och som därmed updaterats sedan de versioner Lidman tycks ha kommit över.

Lidman ställer frågor gällande nyttjanderätten som han påstår upphör redan 2014. Det framgår lite väl tydligt av avtalet att det är löpande för att det skall föreligga missförstånd. Förlängning sker om två år i taget! Denna konstruktion har sin främsta grund i Försvarsmaktens och Fortifikationsverkets åtaganden kontra varandra och avtalen dessa parter emellan. Samtliga avtal mellan Försvarsmakten och civla intressen likt LFV eller Kommuner har en liknande utformning, ett faktum Lidman borde vara väl bekant med. Att den grundläggande löptiden vart satt till 2014 år 2007 var således en effekt av att Försvarsmaktens avtal med Fort-V vid tiden sträckte sig till 2012. Om försvarsmakten idag har ett avtal till 2016 så blir alltså vår löptid till 2018 o.s.v. Lidman refererar vidare till ett brev från Fortfikationsverket från hösten 2007. Detta är ett resultat av att bolaget tillskrev Fort-V för att få den grundläggande löptiden (2014) förlängd, då Fort-V ej har direktiv att agera annat än förvaltare åt Försvarsmakten gick det inte att denna väg påverka det, något som bolaget inte har några problem med. Detta innebär till trotts ingalunda att bolaget och statens samarbete upphör 2014! Än en gång avtalet i dess nuvarande form är löpande. Dessutom, vilket även framgår, skall avtalet omförhandlas efter avslutad miljöprövning, vilket ger klart utrymme för omskrivningar och förbättringar till samtliga parters fördel både vad det gäller nyttjande och andra praktiska ting parterna gemensamt kan dra nytta av.

Att därför idag, som Lidman, göra ett nummer av att bolaget endast skall drifta flygplatsen i fyra år är oförsiktigt. I synnerhet i kölvattnet av den utveckling som skett inom såväl försvaret som i den generella synen på Uppsala Flygplats som en viktig del i mälardalens flygplatssystem. I det närmaste tänker jag givetvis på Luftfartsstyrelsens utpekande men även den viktiga samhällsroll Uppsala Flygplats redan idag har för bl.a. Akademiska och det faktum att flygplatsen, för att kunna leva vidare även fortsättningsvis, behöver en kompetent driftsorganisation, i vilken skepnad den än må bli.

Lidman oroas slutligen för om bolaget kommer att få några flygbolag att trafikera Uppsala Flygplats.  Det tvivlar jag inte en sekund på att vi kommer att få. Bolaget kan erbjuda mycket goda villkor för flygbolagen, och flygplatsens läge, stora passagerarunderlag och överlägset goda kommunikationer till såväl Stockholm som Gävle och Sveriges fjärde stad Uppsala gör den mycket attraktiv för en rad europeiska flygbolag. Vilka bolag som kommer att flyga till och från Uppsala är ännu inte klart men vi för sedan lång tid tillbaka diskussioner med flera ledande Europeiska flygbolag, flertalet som förövrigt Lidman för Västerås Flygplats räkning kontinuerligt träffar.  

Visst är det bra med konkurrens!!!

Kortfattat presenterar Lidman dåligt underbyggda frågor som andas partiskhet och som inte behöver ses över mer än en gång för att konstatera i vilket syfte de ställts. Att han sedan må vara "expert" tänker jag bortse från, det finns så många att det går 13 på dussinet. Givetvis helt förståeligt att personerna bakom Flyglarm.se jublar, vilket kap!